"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

Zaterdag, 1 oktober, 2022

Geschreven door: Nienke Denekamp, René van Blerk , Geert Gratama
Artikel door: Rita Pontororing

Met de Vincent van Gogh Atlas junioreditie in de hand, òp naar van Goghs museumland

[Recensie] Hoe een boek als De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie niet alleen een informatief boek kan zijn maar veel meer dan dat. Deze editie is een jeugdeditie, Nienke Denekamp & René van Blerk hebben er echt een mooi overzichtelijke editie van gemaakt.

De leeftijd van Van Gogh als tijdlijn voor de inhoudsopgave. Langs de tijdlijn lezen we plaatsnamen waar de kunstenaar verbleef op betreffende leeftijd. De plaatsnamen zijn de hoofdstukken. Dat maakt het boek overzichtelijk plus min of meer een reisboek.

De wereld van de schilder
Denekamp & van Blerk tonen aan dat de wereld om de schilder,  hem inspireerde om die wereld vast te leggen in tekeningen en schilderwerken. Daarnaast geven de auteurs een beeld van de tijd waarin de kunstenaar leefde en de ontwikkelingen in die tijd. Gratema versterkt de informatie met zijn tekeningen. Op deze wijze duiken we helemaal in de werken van Van Gogh.

Ter illustratie reizen we een klein stukje mee langs enkele beschreven plaatsen uit De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie. Waarbij elke plek aantoont hoe die de kunstenaar inspireerde tot tekenen of schilderen.

Drenthe 1883
Met de trein kwam Van Gogh in Hoogeveen aan. In brieven aan broer Theo schreef hij dat hij Drenthe zelfs mooier vond dan Brabant. In die brieven stuurde de schilder veel tekeningen van turfwerkers mee. Een korte uitleg over turfsteken met bijbehorende foto’s is in het boek toegevoegd. “Opvallend was daarbij dat ze vaak korte broeken droegen. Zo kon hij hun bewegingen goed bestuderen en natekenen”. Helaas waren de mensen daar zelf niet zo door gecharmeerd. Uit een brief aan Theo: “Ze lachen erom en houden me voor de gek”.

Die Drentse wereld kunnen we september 2023 in het Drents museum in Assen zien. Het museum toont dan een expositie Van Gogh in Drenthe. Het is wel wachten maar dan op zoek gaan naar schetsen van turfstekers zoals we in dit boek lezen, maakt je tot een beetje VanGogh-kunstkenner, toch?

Zundert 1853-1864
Een korte beschrijving van de jeugdjaren van de schilder ontbreekt niet. Daarbij ondersteunt Illustrator Geert Gratama deze tijd met zijn illustraties. Bijvoorbeeld het hele gezin dat afgebeeld staat in oude fotolijsten, of over twee pagina’s laat Gratama spelende kinderen zien waarbij  hij duidelijk een andere tijd in beeld brengt. De kaart van Nederland met Zundert ontbreekt ook niet. Bovendien worden er oude foto’s getoond.

Antwerpen 185-1886
Het leven in Antwerpen was heel anders dan het leven in een rustig dorp. In de schetsen van deze periode zie je wie of wat de schilder tegenkwam. Behalve over schilder- of tekenobjecten lezen we hoe het leven verloopt met gebrek aan geld. Ook over dit element uit het leven van de kunstenaar is te lezen.

De zonnebloemen
In Parijs (1886-1888) had Van Gogh een ontmoeting met Paul Gauguin. De kunstenaars waren bewonderaars van elkaars werk. Ze spraken af om schilderijen te ruilen. “Uit Vincents werk koos Gauguin twee bloemschilderijen. Zonnebloemen”. Zeg tegen jeugd ‘Van Gogh’, velen zullen ‘zonnebloemen’ roepen.

Overigens schrijven de auteurs ook over andere beroemde kunstenaars waar Van Gogh bewondering voor heeft.

Sterrennacht boven de Rhône
In Arles (1888-1889) maakte Van Gogh dit eveneens heel bekende werk. De Rhône, de grote rivier die door Arles stroomt.

Daarnaast heeft hij in Arles veel soorten bloeiende bomen geschilderd. Met de informatie uit het boek gaan de werken vast meer ‘leven’.

De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie is terecht een junioreditie, een informatief boek dat de jeugd vanaf een jaar of tien inwijdt in het leven van Van Gogh en daarmee in zijn werken. Bovendien is het een boek dat je op interessegebied kunt lezen, maak een keuze over welke stad of welke periode je wilt lezen. Niet in een boekenkast leggen, gewoon nonchalant ergens op tafel. Om regelmatig een stukje te bekijken of te lezen.

Leesfragment



Voor het eerste gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant