De heilige natuur

Zondag, 8 januari, 2023

Geschreven door: Pim Martens, Marloes van de Goor
Artikel door: Bea Koetsier

Niet-westerse stemmen over dier, mens en klimaat

[Signalering] Medeauteur en -samensteller van De heilige natuur, Pim Martens, pleit in de inleiding voor ‘dierzaamheid’. De scheiding tussen mens en natuur heeft veel dierenleed veroorzaakt en is een grote factor bij de milieuproblemen. De auteurs gaan in gesprek met twaalf inheemse en religieuze leiders uit verschillende werelddelen. Binnen het christendom wordt gesteld dat de mens naar Gods beeld geschapen is. “Dus net iets meer dan de dieren”, zegt de Limburgse bisschop Harrie Smeets. Ook de islamgeleerde Chishti meent: “Mensen zijn superieur.” De islam zegt echter ook: “Het hele universum is met elkaar verbonden.”

Boeiend is het gesprek met de Amerikaanse Indianenleider Chief Phil Lane. “Alle minerale, plantaardige en dierlijke volken spreken en vertellen ons dingen. Maar we negeren ze.” In het nawoord schrijft coauteur Marloes van de Goor: “We kunnen met onze keuzes elke dag helpen om de wereld een mooiere plaats te maken voor alles dat leeft. Jij, ik en wij.”

Dit sympathieke boekje biedt een oppervlakkige kennismaking met allerlei culturen. Diepgang moet u er niet van verwachten.

Trouw

Eerder verschenen in Natura