"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Invasie

Maandag, 22 juli, 2019

Geschreven door: Alex Kershaw
Artikel door: Peter van Bavel

Dit boek hoort in iedere boekenkast

[Recensie] Aan de hand van de echte helden van onze vrijheid neemt de auteur ons mee naar 6 juni 1944. We doen mee met de luchtlandingen, de kustlandingen en de levensgevaarlijke missies die de situatie in Europa ten positieve hebben gekeerd. Non-fictie met aandacht voor de persoonlijke emoties. ‘Als de kranten en de radio groot uitpakken met het nieuws, weet dan dat jouw pappie voorop is gegaan’.

Door mijn grote interesse voor de Tweede Wereldoorlog heb ik menig boek over Normandië en D-day gelezen. Blij verrast was ik dan ook met dit boek. De originele titel is The First Wave en ook deze oorspronkelijke niet vertaalde versie is in dit jaar verschenen. Geen al jaren op de plank liggende editie dus. En complimenten voor de razendsnelle vertaling waardoor we nu de beschikking hebben over dit Nederlandse exemplaar. Hulde!

De gebeurtenissen van D-day zijn voor mij redelijk bekend. Ik ben benieuwd of dit boek iets toevoegt aan het brede scala aan documentatie dat al beschikbaar is. Daarnaast zal ik beoordelen of De Invasie ook een instapmodel kan zijn voor de lezers die nog niet veel over De Langste Dag hebben vernomen.

Het boek start op 5 juni, de dag waarop het besluit viel, de aanval op Nazi-Duitsland ook vanuit het westen te starten. Er is gekozen om een twintigtal mensen te volgen die deelnamen aan de geallieerde operaties. Ze worden geïntroduceerd en we kijken als cameraman mee over de schouder van de militair. Dit maakt het persoonlijk, indringend en confronterend. Daarnaast geeft het een kijkje in de emotie van de betrokkene. En voel je de overtuiging, de wil, de vertwijfeling en de angst. En dat is zo’n enorme verrijking naast de weergave van de strategische keuzes en de kille cijfers.

Yoga Magazine

Meer dan in welk ander naslagwerk ben ik betrokken bij de helden. Ik voel woede, doodsangst en intens verdriet wanneer er een een-op-een gevecht plaatsvindt, een heuvel wordt veroverd en een dierbare kameraad sneuvelt.

“Ik heb helaas twee mannen moeten doden.
Net als ik, hadden die een gezin en misschien wel kinderen.
Maar ik moest aan mezelf denken”.

Het verhaal wordt ondersteund door kaarten met hierop de routes van de soldaten waarover wordt verteld. Er zitten tientallen foto’s in het boek met afbeeldingen van onze helden. En een bibliografie en een katern met verklaring van de voetnoten. Dat laatste is zo omvangrijk dat het een belangrijke meerwaarde is van deze editie. De tientallen pagina’s met voetnoten verwijzen naar internetpagina’s waarop je wederom een schat aan achtergrondinformatie kunt vinden.

Maar bovenal is dit een boek over mensen. Mensen die hun gezin achterlieten, een foto van hun vrouw in de helm. Franse militairen die jaren noodgedwongen hadden doorgebracht in Engeland en uiteindelijk met tranen in de ogen hun eigen land weer betraden op D-day. Leiders die besluiten namen die zou leiden tot de dood van hun manschappen. Hartverscheurende en hartverwarmende verhalen van soldaten. Maar ook over burgerslachtoffers en het gebrek aan blijheid na de bevrijding. En daarmee is er ook ruimte voor verbazing en verbijstering.

De Invasie is een boek dat de thematiek van de oorlog met een groot hart brengt. De apocalyptische setting en de gitzwarte gevechten worden vergezeld door emotie in zijn meest pure vorm. Wat een boek!

Een boek voor mensen die weinig kennis hebben over de oorlog en D-day in het bijzonder. Een naslagwerk voor mensen die nog meer willen weten over deze fase uit de Tweede wereldoorlog vinden hun heil in de notensectie van dit boek. En bovenal is dit een boek voor de achterblijvers. De mensen die de vrijheid voelen en verbinding zoeken met de mannen die hun gezin achterlieten om in een ander continent of land de vrijheid te brengen. En in veel gevallen het grootste offer brachten dat je als mens kunt geven. Een dagboek en testament tegelijk.

Dit boek hoort in iedere boekenkast. Ook na vijfenzeventig jaar mogen we onze vrijheid nooit als vanzelfsprekend ervaren. Postuum worden alle helden en dit boek met vijf sterren geëerd.

Eerder verschenen op Perfecte Buren