De jacht op de führer

Zaterdag, 16 januari, 2021

Geschreven door: Michiel Janzen
Artikel door: Peter van Bavel

Zelfs Hitler roept nog gevoelens van sympathie op

[Recensie] De jacht op de Führer is de opvolger van Hitlers geheime Ardennencommando, een boek dat ook over Otto Skorzeny, Hitlers favoriete SS Commando verhaalde. Auteur Michiel Janzen schrijft faction. Een samensmelting tussen fictie en feiten.

Het boek gaat over de laatste maanden van de oorlog vanuit deze drie genoemde perspectieven. De Russen en de Britten vechten een onderling prestigieus duel uit, naast de fysieke strijd op het slagveld tegen de Duitse bezetter. Het gaat om het identieke doel dat beide partijen dolgraag Adolf Hitler als trofee als eerste willen tonen aan de wereld.

De Duitse rol in het verhaal behelst de strijd tussen hoop en vrees. Vele Duitse prominente figuren zien de bui (van een nederlaag) al hangen en positioneren zich zo dat zij zich ofwel nog kunnen verrijken of de dans ontspringen. 

Berlijn is plaats van handeling in dit uitermate knap geschreven verhaal. De dreiging, de spanning, de onderdrukking, de verschrikkingen; ze op een geweldige manier beschreven. Door enerzijds de feitelijke gebeurtenissen te vertellen en anderzijds door emotie toe te voegen aan ieder personage dat een rol speelt. Het creëert van elk personage een geloofwaardig en authentiek pakketje aan uiterlijke en innerlijke kenmerken. 

Wordt Vervolgd

De spanning is niet thrillerachtig hoog. Het is het beklemmende gevoel van dreiging dat door het verhaal loopt. De angst van de Duitse bevolking heeft mij nooit eerder beziggehouden. Lezen over een platgebombardeerde stad vol slachtoffers en bange overlevenden, die daarna ten prooi vielen aan verkrachting en vernedering is schokkend. Gevoelens van medeleven voor de nieuwe onderdrukten vochten met mijn ratio. Zelfs Adolf Hitler krijgt het in dit verhaal voor elkaar tweestrijd te zaaien tussen hoofd en hart. Prachtige personages in een fantastisch verhaal. 

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Het vierde rijk

De jacht op de Führer