"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De juf die geen juf is

Dinsdag, 23 februari, 2021

Geschreven door: Katrin Gudmundsson
Artikel door: Rita Pontororing

“Het weten maakt het gedrag meestal begrijpelijk”

[Recensie] De titel van De juf die geen juf is… een titel die leerlingen hebben bedacht voor Katrin Gudmundsson. Leerlingen die de auteur heeft begeleid in het onderwijs. In het boek staan 27 verhalen die Gudmundsson in haar blogs heeft beschreven. Ten tijde van het verschijnen van haar boek in 2020 werkte zij 28 jaar in onderwijs- en jeugdzorgorganisaties.

Pakkende belevenissen

Vanaf het eerste belevingsverhaal pakt het boek je in. Naast haar werkzaamheden als juf die geen juf is, is Gudmundsson namelijk ook een verteller. In de verhalen proef je haar betrokkenheid. Daarnaast lees je mee met al de radertjes die in haar hoofd gaan werken om de juiste beslissingen te kunnen nemen, de juiste voelantennes op te zetten. Maar ook de zakelijkheid die ze toch moet hebben om dingen te regelen.

Verhalen die ‘van binnen uit’ worden verteld, zijn vaak heel boeiend om te lezen. Je verbaast je om situaties of je herkent situaties uit verhalen om je heen, uit de krant, uit je eigen werkveld. Kortom de verhalen raken je.

Heaven

Leraren risicolijst

Op de achterflap staat beschreven dat vanaf het moment dat Gudmundssons’ blog “We gaan een leraren-risicolijst maken” gepubliceerd werd, haar blogs viraal gingen. Een lijst waarop met een leerling wordt onderzocht bij welke leraar de leerling zich ontspannen voelt en bij wie niet. Wat vooral opvalt tijdens het lezen over deze leraren-risicolijst is de zin: “Inzicht vergroten en zicht krijgen op gedrag maakt dat er meer grip is.” Dat is zo sterk in dit verhaal dat van beide kanten zowel voor leerling als voor docent, gedrag belicht wordt.

Heftig

Dat er heftige momenten voorkomen in de momenten uit Gudmundssons’ praktijkverhalen in De juf die geen juf is, vertelt zij bijvoorbeeld als ze een back-up inschakelt die haar op onzichtbare afstand observeert. In een gespannen sfeer lukt het haar om partijen bij elkaar te brengen.

Daarnaast brengt zij ook situaties in beeld waarin zij zich machteloos gevoeld heeft, dat kan niet anders. Dat lezen we als ze eindigt met de vraag “Wat zou liefde doen in deze situatie?” na een gesprek met ouders en een jongere die een verkeerde keuze heeft gemaakt.

Tegelijkertijd laat dit boek ook zien dat Katrin Gudmundsson een persoon is die het ‘gewoon’ in zich heeft om dit werk te doen.

Aanrader

Goed geschreven boek/blogs waarbij vooral tot uiting komt dat contact maken vanuit je hart de kern van de ontmoeting kan zijn, zoals Gudmundsson achterin het boek zegt. Lees vooral ook de ideeën en zienswijze die de Juf die geen juf is, je aanreikt. Het zijn waardevolle handvatten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Het boek is hier te bestellen