De juwelendief

Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: M.G. Leonard, Sam Sedgman, Elisa Paganelli
Artikel door: Demi Stein

Spannend kinderboek

[Recensie] De Juwelendief is het eerste deel in de nieuwe spannende kinderboeken serie Dader op het spoor geschreven door M.G. Leonard en Sam Sedgman. De illustraties in het boek zijn ontworpen door Elisa Paganelli. De Juwelendief is een whodunit kinderboek dat je letterlijk mee op reis neemt.

Alex wordt ondergebracht bij zijn oom, hij heeft hier helemaal geen zin in, maar hij moet. Zijn moeder gaat namelijk naar het ziekenhuis om daar te bevallen van zijn zusje. Maar hij wil helemaal geen zusje. Al heel lang vraagt Alex om een hond, maar volgens zijn ouders is dat een te grote verantwoordelijkheid. Maar een baby is dat niet? Hij snapt er niks van.

Met veel tegenzin gaat hij dan maar met zijn oom mee op reis in de trein, de Hooglanden-expres. Dit zal de laatste rit zijn voor deze trein en zijn oom is dol enthousiast. Zelfs het Britse koningspaar zal erbij aanwezig zijn. Kinderen, behalve Alex, zijn verboden!

Terwijl Alex op onderzoek uitgaat in de trein ontmoet hij een verstekeling. Een meisje van rond zijn leeftijd. Tegelijkertijd komt er schokkend nieuws naar boven. Mensen in de trein raken hun kostbare bezittingen kwijt. Heeft dit mysterieuze meisje hier mee te maken?

Trouw

Auteurs

M.G Leonard kennen we van haar debuut in 2016 met Keverjongen. Voordat ze begon met schrijven, studeerde ze Engelse literatuur. Hierbij specialiseerde ze zich in Shakespeare. Naast het schrijven van boeken, is ze werkzaam als producent voor het Engelse Nationaal Theater.

Sam Sedgman woont in Loden en heeft met De Juwelendief zijn eerste award-winning serie te pakken. Naast zijn schrijverswerk is hij een digital producer, ook voor het Engelse Nationaal Theater.

Mening

Alex heeft een hele uitgesproken mening over het feit dat hij met zijn oom mee moet. Dit wekte meteen mijn interesse en doordat er enorm wordt gekeken naar zijn emoties, maakte dit het verhaal direct interessant.

Door de beschrijving en de illustraties door het verhaal heen krijg je een heel goed beeld van de trein en de reis. Hierdoor wordt je meegenomen op reis. In combinatie met de spanning die steeds iets meer stijgt, maakt dat het verhaal reuze leuk!

Al vrij snel leer je het mysterieuze meisje kennen. Je gaat zelf verdenkingen krijgen en probeert mee te denken over wie de eventuele Juwelendief is. Ik denk dat dit vooral voor kinderen heel spannend en leuk is! De Juwelendief was voor mij een verassing, waaraan je kunt merken dat het verhaal de gehele tijd een mysterie blijft. Erg leuk gedaan!

Ik heb enorm genoten van dit verhaal. De hele opbouw, de sfeer, de personages, eigenlijk alles vond ik goed uitgewerkt en dit boek raad ik dan ook zeker aan. De kleine detectives onder ons kunnen dit boek zeker waarderen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles