"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De klassieke oudheid

Woensdag, 1 december, 2021

Geschreven door: Fik Meijer, Herman Beliën
Artikel door: Sil Rutten

Goede inleiding op de geschiedenis van de Grieken en Romeinen

[Recensie] Het boek De klassieke oudheid heb ik in eerste instantie gekocht omdat het op mijn boekenlijst stond voor de HBO-studie leraar geschiedenis. Nadat ik het boek binnen had en zag dat het maar een klein boekje was besloot ik het alvast te lezen, omdat de klassieke oudheid voor mij een van de meer interessantere periodes is in de geschiedenis. Het beviel me zeer. Wat een beetje jammer is  dat het zich bijna volledig beperkt tot de geschiedenis van de oude Grieken en de Romeinen. Andere rijken uit de oudheid worden alleen genoemd in hun omgang met deze twee beschavingen, en op de eerste tien bladzijden. In het voorwoord melden de auteurs dat dit boek een compacte ‘notendop’ is van de belangrijke politieke, culture, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de oude Grieken en de Romeinen. En daarin slaagt het boek zeker.

Het boek loopt op chronologische volgorde door de geschiedenis van de oude Grieken en Romeinen vanaf 1600 v.chr tot 476 n.chr. Sommige onderwerpen krijgen wat meer aandacht dan andere, maar in een boek van nog geen 150 bladzijden is het al knap dat er zoveel instaat als erin staat, al is het soms wel heel kort beschreven. Desondanks geven de auteurs nog wel genoeg aandacht aan interessante en aangrijpende details om de aandacht van de lezer erbij te houden. Zoals extra informatie over de belangrijke personen als Hannibal, Cato, Caesar of belangrijke gebeurtenissen zoals de ondergang van Pompeï, de slag bij Salamis of Caesar’s vele militaire campagnes. De beschrijvingen van deze personen en gebeurtenissen maken dat het boek vaak van een eenvoudige  geschiedenisles tot een goed te volgen verhaal wordt dat vlug wegleest. Maar helaas wordt na de stichting van het principaat in Rome de stof weer kort en eenvoudig. Dit is vooral het geval wanneer de eerste 6 keizers geweest zijn en keizers zich steeds sneller en op raardere onofficiële manieren zichzelf kronen.

Er zijn teveel keizers om ze allemaal bij meer dan naam te noemen. En teveel opstanden, (burger)oorlogen op, en invasies van Germaanse en andere volken om ze allemaal te noteren. Dit maakte het einde van het boek voor mij een droge opsomming van gebeurtenissen die soms door niks anders verbonden zijn behalve in dat ze na elkaar gebeuren. Bij het schoolvak waar ik het boek bij moest gebruiken kwam het goed van pas, de inhoudsopgave is helder en brengt je direct naar de periode die je wilt.  En de tussenkoppen die op bijna elke pagina staan brengen je snel naar de info die je nodig hebt.

De klassieke oudheid is een goede beknopte samenvatting van de grote en beslissende gebeurtenissen in de tijd van de oude Grieken en de romeinen. Een goed boek om op te pakken als je nog niet veel weet over dit onderwerp en er meer over wilt weten, en hoe dit invloed heeft gehad op ons moderne bestaan. Als je al bekend bent met het onderwerp is het een beknopte samenvatting over de periode vanuit het Griekse en daarna het Romeinse perspectief.

Boekenkrant

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles