"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De kunst van no-waste

Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Giovanna Torrico
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Niets weggooien en alles gebruiken

[Recensie] Het zijn bijna onvoorstelbare cijfers. Van al het geproduceerde voedsel wordt 35 tot 50% weggegooid. De consument neemt daarvan de helft voor zijn rekening en dat is bijna 41 kilo voedsel per persoon per jaar. We strijden tegenwoordig tegen plastic verpakkingen en vinden dat dat wel wat minder kan maar vervolgens doen we nog weinig tegen het verspillen van voedsel. Met het boek De kunst van no-waste zou daar weleens verandering in kunnen komen.
Giovanna Torrico, die we al kennen van het boek Italiaans easy, en Amelia Wasiliev die al meerdere kookboeken schreef zijn ervan overtuigd dat we volkomen no-waste kunnen koken. Het is een kwestie van weten wat je met afsnijsels en restjes allemaal kunt doen.

De kunst van no-waste begint met wat algemene zaken. Hoe je verspilling kunt voorkomen door verstandig in te kopen. We lezen wat je allemaal kunt invriezen. En daar zaten zelfs voor mij nog verrassingen tussen. Daarna komen we bij de hoofdstukken Groenten, Fruit, Zuivelproducten en eieren, Vlees en vis, Brood en peulvruchten en als laatste Restjes. Het eerste recept vond ik al direct een smakelijk idee. Een frittata met radijsblad. En even verderop Pesto van wortelloof. Heb je weleens geroken aan vers wortelloof als je het net van de wortels gesneden hebt? Dat ruikt heerlijk en het kan niet anders of een pesto daarvan maken is een prima idee. Wat je met de velletjes van tomaten kunt doen is vast en zeker ook erg lekker. We eten echt alles op. Tot met en met tuinboonpeulen toe.

Wat je met de schillen van fruit kunt doen is geweldig. Van de schillen van citrusfruit maken we een poeder. Vervolgens krijgen we dan ook allemaal tips wat voor lekkere dingen je met die poeders kunt maken. Wat dacht je van sinaasappelsuiker bijvoorbeeld. Sommige dingen doe je vast nu ook al. Zoals het trekken van bouillon van vleesbotten en visgraten. De tartaar van zalmhuid is bijzonder. Overigens bakken ze in Scandinavië een zalmhuid tot die knapperig is en eten ze er stukjes van bij de borrel. Die tip krijg je er van Kookboekennieuws gratis bij.

Bij veel recepten vergeet je dat het over no-waste gaat. Het ziet er allemaal even lekker uit en het is helemaal niet vreemd. Natuurlijk maak je mosterd met sinaasappelschil. Waarom heb ik dat niet eerder bedacht? Met eiwitten bak je een heerlijke omelet. Met eidooiers maak je koffie-ijs. Het gekke is dat het allemaal zo voor de hand ligt en dat we het blijkbaar toch (nog) niet doen. Althans, niet voldoende. Door De kunst van no-waste krijg je niet alleen veel goede ideeën maar raak je ook geïnspireerd om echt iets aan verspilling te gaan doen.

Boekenkrant

Puntje van kritiek? Ja, dat is er ook. Maar dat zijn kleinigheden. Er is iets misgegaan met de letter W in het register. Zodoende kon ik ‘watermeloen’ niet terugvinden. En staat ‘wortelsaus van kipkarkas met cider’ onder de B. Er zullen ongetwijfeld meer foutjes in het register staan.
Tweede punt is dat het een zware paperback is die niet open blijft liggen en dat is bij een kookboek altijd een beetje onhandig. Verder niets dan lof voor dit inspirerende boek.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl