"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De laatste boekwinkel van Londen

Zaterdag, 11 maart, 2023

Geschreven door: Madeline Martin
Artikel door: Demi Stein

Over de kracht van verhalen

[Recensie] Grace Bennet heeft er altijd al van gedroomd om naar de grote stad te verhuizen. Echter niet onder deze omstandigheden… Londen maakt zich op voor de oorlog, door alle bunkers en gesloten gordijnen lijkt Londen niet op wat ze ervan verwacht had.

Ze is met spoed op zoek naar een baan, iets wat momenteel onmogelijk lijkt. Ze kan aan de slag bij de boekwinkel in Primrose Hill, het hart van Londen. Dit is niet bepaald het baantje wat ze voor ogen had, ze leest zelf eigenlijk helemaal geen boeken. Tussen de luchtalarmen door ontdekt ze echter de kracht die achter verhalen schuilt en verenigt ze haar Londense buurtje door stukken voor te lezen. Boeken blijken een baken van hoop, moed en troost te zijn, die zelfs de donkerste oorlogsnachten doen oplichten – en haar boekwinkel speelt daarbij een belangrijke rol.

Sfeervolle beschrijvingen
Hoewel het boek zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en je regelmatig op het puntje van je stoel zit omdat het onwijs spannend is, is het ook een boek waar je heerlijk bij kan wegdromen door de prachtige en sfeervolle beschrijvingen van Madeline Martin. De stoffige boekwinkel op Primrose Hill met haar oude, mopperende, maar lieve eigenaar, worden op een wijze neergezet waardoor je het liefst je boekentas pakt om te gaan shoppen. Martin verwerkt details in haar verhaal waardoor je je de boekhandel levendig voor je kan zien, maar waardoor je ook gemakkelijk meeleeft met de personages en het geheel hierdoor meeslepend is.

Martin weet bijvoorbeeld de lezer ook mee te nemen in de angsten die men destijds ervaarde. Ze neemt je mee in de bombardementen waarbij veel mensen het leven verlieten. Ze geeft een kijkje in de pijn die familieleden en vrienden hadden bij het verliezen van een dierbare, maar ook de angst voor een nieuw bombardement. Ze beschrijft hier wederom details waardoor het geheel meeslepend, maar ook realistisch overkomt. Zo beschrijft ze uitvoerig hoe donker het ‘s nachts op straat is wanneer alle lichten uit zijn, dat zelfs de auto’s zonder koplampen rijden en er daardoor regelmatig ongelukken gebeuren. Martin is dus zeker sterk in het meenemen van haar lezers.

Boekenkrant

Madeline Martin is een New York Times en Internationaal bestselling auteur. Ze woont in Florida en een groot liefhebber van geschiedenis. De laatste boekwinkel van Londen is het eerste boek van haar dat naar het Nederlands is vertaald.

Grace Bennet dacht altijd dat ze niet van lezen hield, maar laat zien dat iedereen kan genieten van verhalen, als je maar de juiste tegenkomt. Eenmaal verknocht aan boeken vind ze daar haar veiligheid, wat ze vervolgens deelt met buurtbewoners wanneer ze schuilen in de bunkers voor de bombardementen. Grace bouwt hierdoor een bijzondere band op met haar buurtbewoners.

Hoewel het boek sfeervol beschreven is en de schrijfstijl goed te volgen is, mist er regelmatig een stukje diepgang. Een aantal personages en situaties hadden wat meer diepgang of achtergrondinformatie mogen hebben, dan was het verhaal van Grace Bennet wellicht nog sterker geweest.

Desalniettemin blijft De laatste boekwinkel van Londen een prachtige historische roman. Het is ontroerend, bevat zeer spannende scènes, maar draait vooral over moed hebben, geloven in een betere toekomst en verbinding zoeken via verhalen.

Eerder verschenen op meerboekenblog