‘De macht van K.’

Zaterdag, 7 maart, 2020

Geschreven door: Jens Vern
Artikel door: Perfecte Buren

Een thriller van eigen bodem wekt altijd de nieuwsgierigheid. De flaptekst deed me denken aan een oudere thriller van John Grisham, The Firm. Geïntrigeerd begon ik dan ook te lezen! En wat een verrassend verhaal was De macht van K.! Een vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgen dat je door het boek vliegt. Waar gaat De macht van K. over?

Tim is nog maar net afgestudeerd wanneer hem een waanzinnig aanbod wordt gedaan. The Keeler Company in Washington wil hem in dienst nemen, biedt een absurd salaris voor een beginner, een prachtige woonplek en het toekomstperspectief is om van te watertanden. Wat klopt er niet? Tim lijkt zich blind te staren op al dit moois maar ontdekt al snel dat er iets niet aan de haak is. Een in mysterie gehulde man, die zichzelf De Vriend laat noemen, attendeert Tim op het feit dat het allemaal te mooi is om waar te zijn. Want waarom krijgt hij dit aanbod, dat is toch helemaal niet logisch? Tim zijn argwaan is gewekt en vervolgens ontdekt hij zaken die de beweringen van De Vriend lijken te bevestigen. Wanneer de situatie zich ineens tegen Tim keert moet hij maken dat hij wegkomt. Uiteindelijk belandt hij in Den Haag maar ook daar blijkt hij niet veilig. Maar voor wie en vooral waarom?

Soms zijn zaken te mooi om waar te zijn, in het geval van Tim Turner wordt dat nog maar eens bevestigd. Het ligt allemaal niet in de lijn der verwachting wanneer je nét student ‘af’ bent, je een dergelijk duizelingwekkend aanbod krijgt, dan moet er toch ergens een addertje onder het gras zitten? Een leuk gegeven dat werkelijk alle kanten uit kan in een spannend verhaal. Jens Vern, pseudoniem van Sander Verheijen (Ik kan er nét niet bij, winnaar van de eerste Gouden Lettervreter voor non-fictie bij

Eerder verschenen op Perfecte Buren.