"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De magie van het jaren '30 huis

Donderdag, 18 maart, 2021

Geschreven door: Joost Kingma
Artikel door: Evert van der Veen

Een onverminderd actueel huis

[Recensie] We weten het allemaal: een jaren ’30 huis is populair. Of het nu gaat om een écht huis uit die periode ‘met authentieke details’ zoals de tekst van de makelaar vermeldt, of dat het gaat om een nieuw gebouwde of te bouwen woning die kenmerken van de jaren ’30 vertoont. Dat laatste moet je dan wel ruim nemen, zo leer je uit dit boek De magie van het jaren ’30 huis want het betreft meestal slechts enkele uiterlijke kenmerken die het meest in het oog springen zoals het royale dakoverstek, steile en forse daken en ramen met roedeverdeling.

Bij een écht huis uit de jaren ’30 hoort nog wel het een en ander, dat maakt Joost Kingma de lezer op aangename manier duidelijk. Hij weet waarover hij praat want hij promoveerde in 2012 op dit onderwerp aan de TU in Delft.

Het boek valt op door zijn mooie lay-out en uiterst sfeervolle foto’s van huizen in het groen. Het zijn lommerrijke lanen die sinds hun bouw onverminderd aantrekkelijk zijn om aan te wonen. Wat dat betreft hebben de architecten en stedebouwkundigen van destijds uitstekend werk geleverd want de foto’s stralen een en al rust en ruimte uit. Voor die allure moet tegenwoordig wel stevig worden betaald natuurlijk. Deze huizen en wijken waren destijds al voor de gegoede klasse bestemd en dat is vandaag beslist niet anders. Het zou wel eens kunnen zijn dat de drempel om zo’n huis in een dergelijke wijk te kunnen kopen alleen maar hoger is geworden.

Joost Kingma plaatst dit type huis in een breed historisch, maatschappelijk en cultureel perspectief. De lezer krijgt in zijn boek dus niet alleen informatie over het jaren ’30 huis maar ziet dit in een zeer brede context. Ook het wonen zelf krijgt veel aandacht. De auteur start in de middeleeuwen toen het landleven als ideaal werd gezien. Buitenplaatsen, buitenwijken en het vervoer daarheen, villaparken en tuinsteden krijgen allemaal – enige – aandacht. De vraag is misschien wel of de lezer daar direct in is geïnteresseerd, die wil toch graag meer weten over het jaren ’30 huis en dat is ook wat de boektitel belooft.

Pf

Interessant is het feit dat de bouwkosten in het interbellum dalen omdat de materialen goedkoper kunnen worden geproduceerd en het bouwproces anders wordt aangepakt.

In het vierde hoofdstuk maken we echt kennis met het jaren ’30 huis dat tal van varianten heeft. Ook de vele kenmerkende details aan de buitenkant en in het interieur krijgen aandacht. Het straatbeeld ademt een rustige, ietwat voorname sfeer: eenheid in verscheidenheid wordt dit genoemd. Joost Kingma noemt “negen magische ingrediënten” die het jaren ’30 huis zo typeren. Een interessant boek dat nog aan kracht had gewonnen wanneer de auteur zich meer op de kern van zijn onderwerp had gericht en dat nog breedvoeriger had gepresenteerd. Daarnaast was een groter formaat boek de zeggingskracht van een aantal foto’s ten goede gekomen. De fraaie opnamen hebben soms wat meer ruimte nodig.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles