De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt

Zaterdag, 3 april, 2021

Geschreven door: Clémence Leijten, Joris Leijten
Artikel door: Rita Pontororing

Wat heb je in je mars?

[Recensie] Een stukje geschiedenis dat geschikt is voor 7/8 jarigen. Kinderen lezen over de marskramer, krijgen heel veel informatie over de tijd waarin hij leefde en over zijn functie als nieuwsbrenger.

De zwartwit tekeningen zijn heel basaal maar wel aantrekkelijk. Links zijn de teksten te lezen en op elke rechterbladzijde een bijbehorende tekening.

Wat noemenswaardig is in De marskamer, over de wereld van Joris Jolijt is dat er woorden worden uitgelegd. Bijvoorbeeld “wat in je mars hebben.” Geheel in het verhaal opgenomen.

Er is heel veel informatie verwerkt op een verhalende wijze over de wereld 700 jaar geleden. Kinderen lezen bijvoorbeeld hoe heel vroeger de mensen te weten komen wat er elders gebeurde. Bovendien begrijpelijk van opzet, dat is winst. De rol van de marskramer is goed zelfstandig te lezen is voor een zeven/achtjarige, korte zinnen, grote letters.

Daarnaast is voor leerkrachten een lesbrief samengesteld die zo in te zetten is, een verrijking voor gebruik in de klas. Achtergrondinformatie voor de leerkracht en tips om met kinderen aan de slag te gaan. Zelfs een knutselwerk. Natuurlijk is het boekje ook leuk om thuis te lezen.

Archeologie Magazine

Het boek is gedrukt met een softcover uitvoering op A4 formaat op niveau AVI-M4 en is verschenen in de reeks “Vrolijk leren”.

In dezelfde reeks is verschenen Een winkeltje op mijn rug, over de wereld van Fleurtje en Floor. De beide deeltjes zijn bedacht, geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten. Ook bij dit deel is een lesbrief ontwikkeld.

Fleurtje en Floor hebben een moestuin met een oogst die te veel is om zelf te houden. Ze besluiten dat ze hun geoogste producten ruilen tegen andere spullen. Daarbij gebruiken ze hun rugzak en gaan op pad.

Een leuk thema dat zeker even leuke gesprekken zal opleveren.
De lesbrieven moeten apart besteld worden maar zijn zeker de moeite waard.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt

Madame Poubelle