De medeplichtige

Zaterdag, 11 juli, 2020

Geschreven door: John Grisham
Artikel door: Denise de Groot

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is

[Recensie] De medeplichtige is het zevende boek in de serie Kid Lawyer van John Grisham. John Grisham is een bekende thrillerauteur. Wat veel mensen echter niet weten is dat hij ook thrillers voor de jeugd schrijft.

In de serie Kid Lawyer speelt de 13-jarige jongen Theodore Boone de hoofdrol. Zijn ouders zijn allebei advocaat en Theodore wil graag in hun voetsporen treden. Je kunt De medeplichtige makkelijk lezen zonder de voorafgaande delen van de serie te lezen.

Het zevende deel gaat over Woody Lambert. Zijn situatie is niet heel origineel en zal je in meerdere boeken of films tegenkomen. Dat neemt niet weg dat het een schrijnend verhaal is. Woody komt namelijk uit een gebroken gezin en haalt slechte cijfers op school. Zijn oudere broer is voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij gearresteerd was voor drugsbezit.

Woody en zijn broer zijn, niet verrassend, op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Hij is betrokken bij een overval op een avondwinkel. Woody heeft niets met het voorval te maken en toch wordt hij gearresteerd.

Ons Amsterdam

In dit verhaal lees je hoe krom het rechtssysteem in Amerika is. Natuurlijk gaat het in de echte wereld anders, maar hoe krom het is dat je in Amerika schuldig bent terwijl het tegendeel is bewezen, krijg je in dit boek goed mee.

Naast dat dit mijn eerste boek is uit deze reeks is het ook het eerste boek dat ik lees van John Grisham. Als boekenworm hoor je de naam vaak voorkomen, ook al had ik mij niet eerder in zijn schrijfstijl verdiept.

John Grisham schrijft thrillers, maar heeft binnen dat genre een geheel nieuw subgenre ontworpen. Zijn boeken gaan vooral in op de rechtszaken. Zijn doel is ook om zijn kritiek op het rechtssysteem te uiten.

Die kritiek komt in De medeplichtige goed naar voren. Notabene een kind van 13, Theodore, moet de volwassenen laten zien dat het systeem oneerlijk is.

Ik vind het een beetje onrealistisch dat een kind zoveel kan betekenen in een rechtszaak, maar Theodore heeft veel kennis en iedereen doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. 

Ik vind het geen spannend boek, omdat er weinig gevaar bij komt kijken. De enige vraag die je tijdens het lezen hebt is of Woody snel vrij wordt gelaten. De korte hoofdstukken en de grote letters zorgen ervoor dat je snel kunt lezen. Dit maakt het boek een stuk aantrekkelijker voor de jeugd.

Ik zou niet zo snel nog een deel van deze reeks lezen, maar dat heeft meer te maken dat ik niet zo geïnteresseerd ben in rechtszaken. Is dat wel jouw ding, dan kan je je goed vermaken met de inmiddels 7-delige serie.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

De jongens uit Biloxi

Sparringpartners

De storm

De medeplichtige

Vergiffenis