De mooiste fotolocaties Nederland

Maandag, 31 januari, 2022

Geschreven door: Bob Luijks
Artikel door: Evert van der Veen

Met je camera door Nederland

[Recensie] Fotoboeken óver ons land – provincies, natuurgebieden, Waddeneilanden – zijn er in de loop der jaren best wel verschenen. Dit boek De mooiste fotolocaties Nederland aanvulling 1  wil niet zozeer foto’s laten zien – al mogen die zeker gezien worden! – maar allereerst stimuleren om zélf met de camera op pad te gaan en zelf mooie foto’s te maken.

Tientallen natuurfotografen hebben een bijdrage aan dit boek geleverd en hun favoriete gebieden vastgelegd. De foto’s zijn dan ook vaak betrekkelijk klein want ze spelen niet de hoofdrol in dit boek. Dat het een boek van en voor fotografen is, wordt duidelijk aan de informatie onder foto’s over de gebruikte camera, lens en sluitertijd.

De mooiste fotolocaties Nederland bevat 70 natuurgebieden en daarbinnen 200 locaties. Een heldere gebruiksaanwijzing aan het begin legt de verschillende aspecten van de 70 opgenomen natuurgebieden uit. Daarbij valt op dat Overijssel slechts twee keer voorkomt en Zuid-Holland – dichtbevolkt, Randstad – in verhouding vrij veel items heeft. Flevoland komt niet ter sprake.

Veel gebieden zijn minder bekend maar daarom niet minder de moeite waard. Opvallende onderwerpen zijn: donkerste plekken, stoomgemaal Lemmer, hunebedden en vliegveld Soesterberg. Een bijzondere foto is het IJsselmeer bij Hoorn in wintersfeer. Ook de bollenvelden op Goeree-Flakkee zijn opvallend omdat je Zeeland niet direct met bloembollenteelt associeert.

Hereditas Nexus

Dit inspirerende boek De mooiste fotolocaties Nederland is de eerste aanvulling op een serie boeken met de mooiste fotolocaties in ons land. Er zijn vier delen verschenen met een indeling naar windstreken: noord, oost, zuid, west.

Deze serie boeken wijst fotografen met liefde voor natuur, flora en fauna de weg naar bekende en minder bekende plekjes in ons land. Zo wordt weer eens duidelijk dat ons land rijker is aan natuurschoon dan wij vaak voor ogen hebben, ook op plekken waar we dat niet zouden verwachten.

Dit boek geeft veel praktische aanwijzingen en informatie om zelf ook fraaie foto’s te maken en is dus een plezierige stimulerende gids.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles