De natuur als kompas

Zaterdag, 15 augustus, 2020

Geschreven door: Tristan Gooley
Artikel door: Evert van der Veen

Navigeren met behulp van zon, maan en sterren, zee, planten en dieren

[Recensie] Tristan Gooley is de oprichter van The Natural Navigator, een school waar mensen leren om zich aan de hand van de natuur te oriënteren en te navigeren. Gooley heeft de nodige praktijkervaring en leidde expedities in allerlei werelddelen. Ook beklom hij bergen, vloog hij met kleine vliegtuigjes en zeilde over de Atlantische Oceaan. Zijn kennis is dus op een brede en veelzijdige ervaring gestoeld.

“Natuurlijke navigatie betekent je weg vinden met wat de natuur te bieden heeft”: zo opent dit boek dat de lezer wijst op oriëntatiepunten en bewust maakt van hetgeen onze zintuigen ons kunnen vertellen. Dat begint met een aandachtige verkenning van het ons omringende landschap en wat we daaruit kunnen opmaken zoals de groei van bomen: “Op het noordelijk halfrond is ‘zoet is zuid’ een handig ezelsbruggetje”, pagina 37.

Ook de hemel kan ons het nodige vertellen en hier legt Gooley het nodige uit over de Poolster, planeten en sterren. De maan is eveneens een navigatiemiddel maar niet gemakkelijk toepasbaar. De deining van de zee zegt iets over de windrichting. Vogels en wolken duiden op land.

Het boek is interessant voor degene die zelf al over enige kennis beschikt. Het is toegankelijk geschreven maar is geen handleiding voor de lezer die na lezing zelf gaat beginnen. Daarvoor is oefening en ervaring nodig want de kennis in dit boek is niet zo gemakkelijk toepasbaar als het lijkt.

Het Weer Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles