"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De natuur op je bord

Zaterdag, 7 december, 2019

Geschreven door: Alwin Leemhuis, Gitta Luiten
Artikel door: Marlene Bijlsma

Een originele kijk op de wildplukoogst

[Recensie] Het boek van Katelijne Mannaerts belooft een originele blik op het culinair verwerken van je wildplukoogst. Het is vooral bedoeld om onze voeding aan te vullen en niet volledig over te schakelen op ‘wilde’ voeding; dat zou de natuur niet aankunnen. En ik vraag mij stiekem ook af of wij dat aankunnen (brood van eikelmeel). Paddenstoelen zul je niet vinden in ‘De natuur op je bord’ omdat dat specifieke kennis vereist.

Elk seizoen heeft andere smaken, geuren en kleuren in de aanbieding. Vandaar dat De natuur op je bord is ingedeeld in lente, zomer, herfst en winter. Een verklarende woordenlijst, plantenregister en literatuurlijst maakt het compleet.

Onkruid bestaat eigenlijk niet. We noemen het onkruid omdat het ongewenst is in de tuin of woekert, maar in plaats van je er aan ergeren kun je het ook opeten! In ‘De natuur op je bord’ vind je talloze voorbeelden. Gestoofd kleefkruid smaakt een beetje als spinazie. Japanse duizendknoop is familie van rabarber en leent zich prima om te pekelen of jam van te maken. Distels zijn ook te eten maar het wordt niet echt duidelijk hoe de lekkerste distels er nu precies uitzien en hoe je loten oogst. Je zult dus toch ook iets van een botanische gids moeten hebben of je telefoon raadplegen. Bij een salade van jonge scheuten kraailook, zevenblad, kleefkruid, gewoon barbarakruid en knopkruid moet ik toch echt even googelen hoe dat er uit ziet en waar ik dat kan vinden. ‘De natuur op je bord’ verwacht dus best behoorlijk wat basiskennis.

De recepten zijn vindingrijk en verrassend. Voor de gewone huis- tuin- en keukenkok wellicht iets te gewaagd zo hier en daar. Want voor een rozenbottellikeur krijg ik de handen thuis nog wel op elkaar. Maar een eikelburger gemaakt van -inderdaad- een deel eikelmeel hoef ik denk ik niet op tafel te zetten. En de moed zakt je in de schoenen als je leest wat je moet doorstaan om een portie eetbaar eikelmeel te produceren. Toch is het stoer om dergelijke recepten op te nemen. Het boek biedt duidelijk meer dan brandnetelsoep en kamillethee.

Foodlog

Dus als je een wat meer ervaren wildplukker bent of wilt worden en je zoekt naar verrassende recepten dan is ‘De natuur op je bord’ een mooie aanwinst.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl