De NEEhoorn

Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Marc-Uwe Kling
Artikel door: Ramona van den Berg

Nee, nee, nee

[Recensie] Voor dochter Britt staan er buiten de ‘normale’ huisdieren twee dieren bovenaan waarvan ze helemaal fan is. Namelijk flamingo’s en Eenhoorns. Boeken met deze dieren in de hoofdrol zijn voor haar extra motiverend.

Toen De NEEhoorn hier op de mat viel was dochterlief dan ook meteen enthousiast. Want kijk mam, die eenhoorn kijkt wel heel erg kwaad uit zijn ogen. En hier moet ik haar gelijk in geven. Hij kijkt niet erg vriendelijk, maar door de kleuren die er omheen gebruikt worden, oogt het voor ons wel uitnodigend om het boek te lezen. We zijn dan ook wel heel erg nieuwsgierig waarom hij zo kwaad kijkt.

Wanneer we het boek openslaan zien we een landkaart afgebeeld in mooie pastelkleuren. Door deze te bekijken weten we al een beetje hoe de gebieden heten die in het verhaal gaan voorkomen. Het eerste stukje tekst wat we lezen is er meteen een waarvan we een glimlach om onze mond krijgen.

‘Kijk! Ook al smaken zijn keutels naar taart, van achteren ziet hij eruit als een paard.’

Boekenkrant

Dit verhaal is op rijm geschreven. Wij vinden dit altijd leuk, want gaandeweg het lezen maken we er dan een spelletje van. Allereerst lezen we het boek uit. Wanneer we het dan voor een tweede keer lezen dan gaan we de rijmwoorden benoemen. Erg leuk om te doen. De illustraties in dit boek zijn heel mooi. De zachte kleuren die gebruikt worden voelen heel lief aan. De tekeningen passen goed bij de tekst die weergegeven wordt.

De benamingen voor de dieren vinden wij erg leuk. Zo komt er een WATbeer en een KUS-m’n-KONT-hond en een WELLES-prinses voor in het verhaal. Al deze dieren zijn wat apart, maar daardoor wel heel grappig. Er wordt op een kinderlijke manier aangegeven dat de NEEhoorn zich niet op zijn gemak voelt en hierdoor dus chagrijnig is en overal nee op zegt. Uiteindelijk wanneer hij dieren tegenkomt die hij wel aangenaam vindt, ontstaat er een leuke vriendengroep.

Aan het einde van dit boek zit een extraatje. Er zijn een viertal bladzijden met allemaal fantasiedieren. Hier kun je dan zelf een leuk verhaal meer verzinnen.

De NEEhoorn is een leuk kinderboek, dat ook goed te lezen is voor een beginnende lezer. De illustraties zijn mooi en passen goed bij het verhaal.

Eerder verschenen op PerfecteBuren