De nieuwe jongen

Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: David Almond, Marta Altés
Artikel door: Joost van Gelder

Een vreemde nieuwe jongen in de klas

[Recensie] In de klas van Daniel en Maxie komt een nieuwe jongen. George is niet zoals anderen en volgens zijn klasgenoten ‘een beetje vreemd’, maar wat is er met hem aan de hand? George kan goed leren en voetballen, maar praat een beetje vreemd.

Verder in het verhaal wordt duidelijk dat George een robot is, gemaakt door een bedrijf dat hem verder aan het testen en programmeren is. De volwassenen vinden dit allemaal prima en zien het als een experiment, maar Daniel, Maxie en hun vrienden zien dit anders. George bouwt een echte vriendschap met de kinderen op in het verhaal en ze willen er dan ook alles aan doen om er voor te zorgen dat George niet een prototype wordt die in de prullenbak belandt.  

Het boek is geschreven door David Almond, geprezen als meesterlijke verhalenverteller door The Independent. Hij maakt het verhaal toegankelijk door een sterke verhaallijn die goed te volgen is voor kinderen. De hoofdstukken zijn over het algemeen kort en lezen fijn weg. 

De zwart-witte realistische illustraties door Marta Altés hebben in het verhaal een ondersteunend karakter, maar hebben niet echt een toegevoegde waarde. Ik had het persoonlijk fijner gevonden om de eigen verbeelding en fantasie aan het werk te laten tijdens het lezen.

Wordt Vervolgd

De nieuwe jongen is een leuk schoolverhaal voor kinderen die houden van realistische verhalen met een beetje fantasie.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: