De Nieuwe Wendy

Zaterdag, 23 april, 2022

Geschreven door: Jami Leigh
Artikel door: Willemijn Gigase

Een magische hervertelling

[Recensie] Op Lumin leven mensen met een Gave, zij worden Peters & Wendy’s genoemd. Hier zijn niet veel meer van over en als Sarina een Wendy blijkt te zijn zet De Raad alles op alles om haar op de troon van Helidan te zetten. Een klein probleempje: ze moet dan wel met een Peter trouwen. Ze krijgt een keuze aangeboden waarmee ze haar eigen weg zou kunnen gaan, maar vervult ze gehoorzaam haar rol, voor het geluk van haar ouders, of kiest ze haar eigen weg?

Aan de andere kant hebben we Sula. Zij woont op een schip en is verliefd op de kapitein, die niet lang meer te leven heeft, tenzij Sula hem kan redden. Ze moet hiervoor een legende volgen die misschien op niks uitkomt. Als haar verleden haar inhaalt komt ze voor een moeilijke keuze te staan.

Je hebt het ondertussen misschien al door, maar De Nieuwe Wendy is een hervertelling van Peter Pan. Dit magische verhaal is het debuut van Jami Leigh. Bij een hervertelling is het altijd maar de vraag hoe origineel het verhaal is, maar Leigh heeft dit heel sterk aangepakt. Doordat er niet zoveel Wendy’s en Peters rondlopen is het een hele subtiele knipoog naar het bekende sprookje.

De schrijfstijl van Leigh is erg beeldend. Vooral voor een debuut is het fijn, vlot en grappig geschreven, complimenten! Ook de dialogen zijn goed te volgen. Het verhaal wordt vertelt door Sarina en Sula, die elkaar na ieder hoofdstuk afwisselen. Het is dan ook niet moeilijk om door te blijven lezen. Dit wordt alleen maar versterkt door de world building, die smaakt naar meer!

Archeologie Magazine

Als we beiden gebroken zijn, waarom bouwen we van onze brokstukken dan niet iets nieuws?

De nieuwe Wendy

Jami Leigh betovert ons niet alleen met haar schrijfstijl, ze helpt de lezer ook een handje. Alles is heel makkelijk voor je te zien. Of je nu naast Sarina in een balzaal staat of bij Sula op het schip, alles is zowel magisch als overzichtelijk. Het verhaal is dan ook nooit saai, het begin komt goed op gang en zelfs in het midden leg je het boek niet snel weg. Als lezer kun je samen met Sarina en Sula de puzzelstukjes bij elkaar leggen en toch wordt je tegen het einde aan nog flink verast.

Woorden zijn net als vuur, Ă©Ă©n vonk is genoeg om een heel bos in vuur en vlam te zetten.

De nieuwe Wendy

De personages zijn vanaf het begin vrij goed uitgewerkt, maar hebben nog een mooie groeiperiode voor de boeg. Die groei is dan ook wel echt te zien. Door toeval nemen de twee hoofdpersonages een kijkje in elkaars wereld, waardoor ze veel over elkaar en zichzelf leren.

Trouwens, heb je de cover al gezien? Ze zeggen dan wel “don’t judge a book by its cover” maar dit pareltje straalt in iedere boekenkast. Daarnaast is ieder hoofdstuk ook een feestje om te beginnen en zit er zelfs een prachtige wereldkaart in van Lumin.

Het einde van het boek geeft nog een kleine hint naar het vervolg, wat het wachten er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Of Leigh nog meer in petto heeft moet nog blijken, maar dit boek smaakt naar meer. Deel 2 van de Lumin Kronieken kan alvast op de TBR!

Eerder verschenen op willemijngigase.com