De ontsnapping van Hugo de Groot

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Peter Smit, Ronald Slabbers
Artikel door: Rita Pontororing

Een spectaculaire ontsnapping

[Recensie] Ontsnappen uit een kasteel en dan ook nog in een kist. Voor kinderen leest De ontsnapping van Hugo de Groot als een spannend verhaal. Een stukje geschiedenis gevat in een kinderboek. Auteur Peter Smit is er in geslaagd om het verhaal van Hugo de Groot in korte heldere zinnen geschikt te maken voor kinderen vanaf 4+. Een hele verdienste immers de ontsnapping in de boekenkist heeft een plekje in ons collectieve geheugen. Het is natuurlijk wel aan de voorlezer om aan deze doelgroep het boek goed te presenteren.

Naast het verhaal van de ontsnapping lezen we ook wie Hugo de Groot is. Natuurlijk geen uitgebreide beschrijving maar wel een aantal kenmerkende eigenschappen.

De illustraties gemaakt door Ronald Slabbers zijn in een soort sprookjesachtige sfeer getekend, goed passend bij deze doelgroep. En toch de sfeer weergevend van de tijd, 400 jaar geleden. 22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat de ontsnapping uit slot Loevestein plaatsvond.

De ontsnapping van Hugo de Groot maakt deel uit van de serie “Een blinkend boekje.” Deze serie heeft uitgeverij Rubinstein uitgegeven naast de serie “Gouden boekjes.” De serie is te herkennen aan de blinkende band.

Archeologie Magazine

Op de site van Slot Loevestein is te lezen dat op 22 maart 2021 het precies 400 jaar geleden is dat Hugo de Groot ontsnapte uit slot Loevestein. 2021 is dan ook uitgeroepen tot Hugo de Groot jaar.

De ontsnapping van Hugo de Groot is een voorleesboek met passende illustraties om een stukje geschiedenis al heel jong door te geven. En een bezoek aan Slot Loevestein hoort daarbij, nu online en als het weer mogelijk is, als een uitje!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles