"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De oudheid

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: David Long, Andy Rowland
Artikel door: Boy Wilhelm

Een prachtig zoekboek, met een informatief karakter

“Een historicus kan niet zonder vergrootlas!”

[Recensie] Het begint al goed! Direct valt op dat je uit dit mooi gekleurde, vrolijke zoekboek een vergrootglas nodig hebt. Als lezer word je meteen uitgenodigd om op ontdekkingstocht te gaan, het te gebruiken en erachter te komen wat voor spannende gebeurtenissen zich in de loop van de geschiedenis hebben afgespeeld.

In de inleiding  van het boek staat kort beschreven hoe je dit boek kunt lezen, maar wat opvalt is de inhoud. Vol met zo’n beetje alle beschavingen die de wereld in de loop van de tijd gekend heeft. Ik werd direct geprikkeld door te bladeren naar de bladzijde over het Nieuw-Babylonische rijk (ca. 626 – 539 v. chr.). Het boek kenmerkt zich doordat er bekende en minder bekende beschavingen in afgebeeld worden, van het Nieuw-Babylonische rijk had ik zelf nog nooit gehoord!

David Long heeft het voor elkaar gekregen om in dit zoekboek hele rijke informatieve teksten weer te geven. Een rijke tekst betekent dat er lange zinnen, met voldoende afwisseling in de woordenschat worden gebruikt. In deze zinnen staan laagfrequente woorden, waarbij de lezer geprikkeld wordt om achter de betekenis van deze woorden te komen om zo de tekst beter te begrijpen.

Boekenkrant

“Tijdens zijn 43 jaar op de troon maakte hij het koninklijk paleis veel groter. Om zijn paleis te beschermen liet hij muren optrekken van meer dan 12 meter hoog en meer dan 16 kilometer lang”

Kennis van de wereld
Rijke taal bevordert de woordenschat van mensen (kinderen in dit geval) en helpt hen de wereld om zich heen beter te begrijpen. De oudheid – zoekboek voegt daar nog een dimensie aan toe, namelijk het overbrengen van kennis van de wereld.

De bladzijdegrote tekeningen van Andy Rowland laten het zoekboek echt leven! Iedere keer als je een bladzijde opnieuw openslaat, ontdek je gebeurtenissen die je eerder nooit opgevallen zijn. Deze kracht is ook kenmerkend voor de “Waar is Wally” boekenreeks. Maar die reeks is vooral gericht op vermaak. Van dit zoekboek steek je ook nog eens wat op!

Bij iedere omschrijving van beschavingen wordt ook verteld waar deze beschaving op de wereld leefde. Het kan handig zijn om een atlas erbij te gebruiken, zeker als je het boek in zou zetten voor educatieve doeleinden.

Zodra je alle gebeurtenissen die je per beschaving op moest zoeken gevonden hebt, kun je de antwoorden controleren achterin het boek. Als leuke toevoeging staan helemaal achterin een lijst met beroemde personen per beschaving, extra zoekopdrachten, een woordenlijst en een tijdlijn. Op de tijdlijn worden niet alledaagse weetjes over de geschiedenis gedeeld. Wist je bijvoorbeeld dat al in de 16de eeuw koningin Elizabeth I van Engeland de eerste wc kreeg die je door kon spoelen? Dit was 200 jaar eerder dan de ‘gewone mens’!

Heb ik dan helemaal geen negatieve punten over dit boek? Twee kleine dan: Het boek is een prachtig bezit! Maar kan ook een klein beetje fragiel overkomen als je het langere tijd gebruikt en er fanatiek in zoekt. En de afbeeldingen zijn wat gestileerd. Dit heeft vooral met eigen smaak te maken, maar de afbeeldingen komen overeen met hiëroglyfen en daar moet je van houden.

Maar eigenlijk vallen deze punten in het niet met de waarde van het lezen van dit prachtige informatieve zoekboek!

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow