De Paarse Engel

Donderdag, 12 mei, 2022

Geschreven door: Era Richmen
Artikel door: Jeannie Bertens

America – prepare to die

[Recensie] Eric Bakker, schrijvend onder het pseudoniem Era Richmen, is geboren in Amsterdam. Naast publicaties van een aantal korte verhalen is De Paarse Engel de vierde thriller van Era Richmen. Je zou deze thriller als een vervolg kunnen zien op De Saraceense Samenzwering uit 2019. Deze thriller is voor verschillende prijzen genomineerd en kent zowel dezelfde hoofdpersoon als een aantal andere personages als in De Paarse Engel.

Geheim agent Jim Matteos heeft na zijn laatste missie een aantal maanden vrij genomen om samen met zijn geliefde zaken uit het verleden te verwerken en om na te denken over een, mogelijk gezamenlijke, toekomst. Ze leven een rustig leven in een safe house aan het strand.

En dan ontsnapt de beruchte drugscrimineel Jorge Herreira uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis. Hij laat een spoor van lijken achter maar ook een onthutsende boodschap in bloed op de muur geschreven. Jim wordt opgeroepen om achter deze crimineel aan te gaan en te voorkomen dat hij zijn sinistere plan ten uitvoer kan brengen. Het lukt hem om in de organisatie te infiltreren maar hoe dichter hij bij de top van de organisatie en dus het sinistere plan komt, hoe meer hij erachter komt dat zijn eigen verleden een onverwachte rol speelt. Jim vecht dus niet alleen om het plan van Herreira tegen te houden maar ook tegen zijn eigen demonen die hij blijkbaar heel diep in zichzelf verstopt heeft.

Richmen heeft weer een spannende actiethriller neergezet. Zijn filmische schrijfstijl is heerlijk om te lezen, je waant jezelf aanwezig in het heetst van de strijd. Door middel van korte hoofdstukken en voortdurend wisselend perspectief, beleef je het verhaal van alle kanten mee. Het tempo ligt hoog, de acties volgen elkaar snel op. Het plot is goed uitgewerkt en ongemeen spannend, je zit op het puntje van je stoel tijdens het lezen. Ook is Richmen niet bang om hier en daar een kritische noot te kraken. De Amerikaanse samenleving is verre van perfect, de kloof tussen arm en rijk is enorm en van de politiek hebben de arme Amerikanen niet veel te verwachten. Discriminatie van minderheden is nog steeds aan de orde van de dag, Amerika is in werkelijkheid echt niet het land waar iedereen het kan maken! Een prima actiethriller dus met veel geweld en een kritische noot.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Perfecte Buren