"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Palace Papers

Woensdag, 8 juni, 2022

Geschreven door: Tina Brown
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Het onthullende verhaal van de Windsors sinds de dood van Diana

[Recensie] Van Tina Brown verscheen in 2007 de biografie De Diana legende. Tina Brown is geboren in Engeland maar emigreerde in 1984 naar de Verenigde Staten. Ze begrijpt wat de monarchie en de adel in het algemeen drijft maar bekijkt ze ook door Amerikaanse ogen. En dat wil zeggen met verbazing en soms bewondering.
Er zijn weinig vorstenhuizen die zo tot de verbeelding spreken als het Britse koningshuis. Er gebeurt altijd wel iets dat stof doet opwaaien en iedere generatie lijkt zijn ‘enfant terrible’ te hebben. Tina Brown beschrijft in De Palace Papers alle gebeurtenissen binnen en rondom het Britse vorstenhuis sinds de dood van Diana. Natuurlijk lezen we ook over de eerdere jaren en generaties want zonder kennis van het verleden is het heden niet goed te duiden.

Roddel en achterklap
Tina Brown is zeer goed geïnformeerd en sprak met heel veel mensen. Sommigen staan zo dicht bij de troon dat ze hen niet met naam en toenaam kan noemen. Want uit de school klappen is een absolute no-go voor de Windsors. De Palace Papers is geen droog geschiedenisboek maar een smeuïg verhaal vol roddel en achterklap. Of alles op werkelijkheid is gebaseerd is hier en daar wat twijfelachtig want Tina laat soms ook haar eigen fantasie een woordje meespreken. Gezien haar grote kennis en de hoeveelheid bronnen die ze heeft zal die fantasie vaak genoeg heel dicht de werkelijkheid benaderen.

Met vlotte pen vertelt Tina over alle leden van het Britse koningshuis en vaak passeren ook de wat ‘lagere royals’ en al dan niet bekende adellijken de revue. Ze heeft enorm veel bronnen geraadpleegd en kent alle personen van haver tot gort. Dat zal voor royalty liefhebbers en fans van roddelrubrieken ook het geval zijn maar als je minder goed bent ingevoerd in deze wereld dan moet je soms een stukje teruglezen om te begrijpen over wie het nu eigenlijk gaat. Tina buitelt over zichzelf heen om zoveel mogelijk te vertellen en gaat soms wat erg snel. En af en toe spreekt ze zichzelf tegen. Zoals in de kwestie Margaret (de zus van Koningin Elizabeth II) die een verhouding had met de gescheiden en veel oudere Peter Townsend. Eerst constateert Tina dat een huwelijk niet doorgaat omdat Margaret geen afscheid wilde nemen van haar luxe koninklijke leven. Een paar zinnen later constateert ze dat Margaret het Britse publiek had laten zien dat ze begreep dat haar afstamming plicht boven persoonlijke gevoelens deed gaan.

Truffels
We lezen ook observaties waarvan ik soms dacht: moet dat nou? Zoals bij een uitvaart waar veel hogere en lagere royals aanwezig zijn en Tina zegt: “Dit waren mensen die zich de duurste tandarts in Harley Street konden veroorloven, maar je zou truffels kunnen zoeken in hun slechte gebitten.” Op dat soort momenten gaat ze volop in de roddelstand.
Vrijwel iedere pagina bevat wel een sappig stuk informatie zodat de lezer onafgebroken geboeid blijft. Alle kopstukken van de familie komen voorbij. Van Camilla tot Meghan, van Andrew tot Harry en William en uiteraard Kate, de koningin en Philip. Ook alle mensen om hen heen leren we een stuk beter kennen. Twee kaders met foto’s verluchtigen het geheel nog eens.

Boekenkrant

Tina Brown laat weer zien dat een heerlijk smulboek helemaal geen fictie hoeft te zijn. De werkelijkheid is al bijzonder genoeg. De vele voetnoten zijn achterin het boek verzameld en dat is wat onhandig maar het is de moeite waard om die toch steeds op te zoeken. Je ziet dan ook hoe uitgebreid de bronnen van Tina zijn en waar ze al de gegevens vandaan heeft gehaald. Het moet een hele klus geweest zijn om het verhaal een beetje chronologisch en logisch te vertellen maar dat is haar uitstekend gelukt. Een boek om van te smullen en zeker nog eens te herlezen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.com