De pareldief

Zaterdag, 10 april, 2021

Geschreven door: Axel Scheffler, Rosa Scheffler
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

“Ontelbare spetters besprenkelen de veren van Hoen als kleine glanzende druppels”

De auteur en illustrator

[Recensie] Axel Scheffler is wereldberoemd door zijn tekeningen van bijvoorbeeld De Gruffalo. Voor De pareldief heeft hij niet alleen de illustraties gemaakt, maar ook het verhaal zelf. Scheffler studeerde Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Hamburg, maar ontdekte al snel dat die studie niets voor hem was. Hij volgde zijn droom, verhuisde naar Engeland en ging daar Illustratie studeren aan de Bath Academy of Art. In 1988 verscheen het eerste door hem geïllustreerde boek. Enkele boeken later kwam in 1999 The Gruffalo uit waarmee hij verschillende prijzen won en bekend werd. Schefflers boeken zijn vertaald in meer dan 40 talen.

Het verhaal

Pauw heeft een parelwinkel. Maar hij heeft het te druk, hij kan het niet meer bijbenen. Daarom is hij op zoek naar een hulpje. Hoen is helemaal verliefd op de prachtige kleuren en de in de zon schitterende broches, kettingen en spelden en wil graag het hulpje van Pauw worden. En omdat hij dat zo graag wil, mag hij het van Pauw proberen. Wat is hij gelukkig dat hij tussen al dat moois mag werken. Maar oh, oh, Hoen vindt de parels té mooi. En die prachtige kroon van de koning wil hij ook hebben. Maar dan krijgt hij spijt…

Foodlog

Vormgeving

Het boek is in vierkant formaat uitgegeven, gebonden. Het verhaal wordt afgewisseld met kleine gekleurde illustraties in de lopende tekst in de kleurstijlen van de Gruffalo. Op pagina’s waarop alleen een afbeelding staat, wordt deze gecentreerd op het midden van de pagina, omgeven door veel witruimte.

Het tweede deel van het boek gaat over het zelf knutselen met kralen. Rosa Scheffler, de zus van, is hartstochtelijk verzamelaarster van bonte kralen en maakt daarvan de mooiste dingen. In dit boek heeft zij verschillende uitgewerkte patronen (wortel, maan, kroon, lieveheersbeestje, pareldief) met uitleg opgenomen met de dieren en de sieraden uit het verhaal om zelf te maken. Je treft er uitleg voor het maken van een stoffen basisvorm, het borduren van kralen en het weven van kralen aan.

De pareldief is een heerlijk boek, met fijne tekeningen, een ontroerend verhaal en echt leuke en mooi knutselideeën. Een boek om in meerdere opzichten van te genieten!

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles