'De Prijs'

Woensdag, 31 juli, 2019

Geschreven door: Erik Betten
Artikel door: Perfecte Buren

Wander Reeker vormt samen met zijn jeugdvriend Alex Elders een piepklein softwarebedrijfje. Ze lanceren de Augmented Reality app ‘Pricetag’ dat aanvankelijk de bij het vriendenkoppel aanwezige hoge verwachtingen niet kan waarmaken. Dan raakt Wander met een journalist van een gerenommeerd Game-magazine in gesprek. En gaat het balletje rollen. Steeds harder en uiteindelijk levensbedreigend snel.

Over het debuut van Erik Betten Quarantaine was ik erg enthousiast. Onderaan deze recensie vind je de link naar mijn oordeel van juni 2018. Het boek ontving drie-en-halve ster en belangrijker nog; ik kan het verhaal zo terughalen. Want dat kan Erik: vertellen op een manier die je bijblijft.

Vol verwachting ben ik dan ook in zijn tweede boek gestart. De Prijs trekt mijn aandacht direct en ik vind het er prachtig uitzien. Mijn vrouw heeft een andere mening en geeft aan dat het haar doet denken aan een Jason Bourne-achtig geheel. Een van ons is recensent, dus ik ga zien wie gelijk heeft.

Na de zombie-apocolyptische wereld uit het debuut van de auteur, betreed ik nu de wereld van game-ontwikkelaars. Wederom een setting waarin ik mij bijzonder goed thuis voel. Naast horror en muziekliefhebber, ben ik namelijk ook ‘gamer’. De verwijzingen naar bestaande games, clans en cultuur zijn voor mij dan ook een feest der herkenning. En we delen ook onze derde passie. Muziek is een veelvoorkomende factor in dit verhaal. Van Beach Boys via Ariane Grande tot Guiseppe Verdi, het komt allemaal passend in de sfeer van het moment, voorbij. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Rotterdam. In gedachten begeef ik mij als lezer op vele bekende plekken. De personages zijn stuk voor stuk prima gezelschap en zijn qua karakters authentiek en geloofwaardig neergezet. En daar is geen woord Fries aan. Kritiek van sommige lezers na het lezen van zijn debuut.

Hereditas Nexus

Het boek pakt een aantal actuele thema’s vast, die getuigen van lef en zelfs controversieel zijn. De enorme spanning wordt overgoten met een politieke lading die op geen moment saai of vervelend kan worden. Geen ver-van-je-bed-show maar een tenenkrommende en met verbazing lezende weergave van de huiveringwekkende waarheid van de fase waarin onze ‘welvaart-staat’ zich momenteel bevindt. Met manipulatie, haat, verdeeldheid en een lage tolerantie onder de bevolking, die geen kernwoorden zijn die passen bij civilisatie. En over liegen en leugens. En dat de omvang bepalend is voor de gevolgen wanneer deze aan het licht komen. Of juist niet.

Dit verhaal zit vol met verborgen boodschappen en barst van de spanning en snelheid. En alleen dat laatste laat zich verenigen met Ludlum’s Jason Bourne. Verfilmen is mijn persoonlijk advies.

De Prijs is een boek dat als thematiek de steeds grotere inmenging van wildvreemden op ons persoonlijke leven inzichtelijk maakt. Veel te gemakkelijk gaan we akkoord met voorwaarden, waarvan we de echte effecten niet kunnen overzien. En het gebruik en zelfs misbruik dat er wordt gemaakt van de door onszelf beschikbaar gestelde informatie aan derden, is schokkend. Een koppeling wordt gemaakt met de politiek en de onschendbaarheid ervan om doelstellingen te bereiken.

De Prijs is de angstaanjagende bevestiging uit de eenentwintigste eeuw van George Orwell’s profetie in 1984. Het is nog veel erger dan hij toen kon vermoeden. Het heeft mijn ogen echt geopend. Een prijzenswaardige opvolger van Quarantaine. Ik kan niet wachten tot juni 2020; dan komt vast en zeker Erik Betten zijn derde boek uit.

De spanning van het verhaal is zo enorm groot dat ik in grote tweestrijd geraakte, tijdens het lezen. Ik kon niet stoppen met lezen en ik durfde niet verder te lezen. Wil je dat gevoel ook ervaren? Lees dit boek! Mijn favoriete thriller van 2019 tot dusver. De Prijs die ik met deze recensie mag uitreiken, bedraagt de hoogst denkbare: vijf felgele sterren, zetten dit boek met maximale score op de kaart.

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.