De puzzelaar

Dinsdag, 15 september, 2020

Geschreven door: Marit Vanström
Artikel door: Severine Lefebre

Een spannende en ijzersterke thriller

[Recensie] De jonge rechercheur Lianne Bloemen is samen met senior rechercheur Thomas Van Aaken op jacht naar een seriemoordenaar. Door jarenlange ervaring en training in Amerika is Lianne hierin gespecialiseerd. Wanneer ze denkt de vermoedelijke dader te hebben gevonden, neemt ze het niet nauw met de regels. Daardoor is het gevonden bewijs tegen Faro onrechtmatig verkregen, en staat Lianne op non-actief. Dan wordt er een lijk gevonden dat bestaat uit lichaamsdelen van zes verschillende personen. Lianne mag als expert officieus aan het onderzoek deelnemen. Lukt het haar om alle puzzelstukjes in elkaar te passen en zo de dader te vinden? En is ze zelf wel veilig, nadat Faro heeft gezworen wraak te nemen?

Met De Puzzelaar heeft Marit Vanström een spannende en ijzersterke thriller neergezet. Het is tevens haar debuut, dat alleen digitaal zal verschijnen. Bijzonder is dat het boek bestaat uit twee delen, die tegelijkertijd worden uitgegeven. Deze tweeluik vormt samen een geheel.

Hoewel het verhaal dus is opgesplitst in een deel een en deel twee, schrijf ik mijn recensie op het geheel van beide. Dit omdat je het echt na elkaar moet lezen, het vormt een volledig afgesloten verhaal. Dit voel je duidelijk nadat je deel 1 beëindigd hebt. Het stopt op een wat vreemde plek met een cliffhanger. Maar eerder eentje die aanvoelt al het einde van een hoofdstuk, niet van een boek. In mijn ogen is de opsplitsing in twee delen dan ook bijzonder. Als je het tweeluik als een verhaal beschouwt is er echter niets aan de hand. Al blijft één boek natuurlijk handiger.

Het verhaal is spannend vanaf het begin. Al in het eerste hoofdstuk is er de speurtocht naar de seriemoordenaar, en kun je volgen hoe Lianne de mogelijke dader weet te vinden. Daar leer je meteen al haar manier van werken kennen, namelijk eigenzinnig en out of the box. Dit in tegenstelling tot Thomas die hier niet in mee gaat en het absoluut volgens de regels wil doen. Het resultaat laat zich zien. Een directere eerste kennismaking met beide personages kun je bijna niet hebben, lijkt mij. Vooral van Lianne heb je al vlug een bepaald beeld voor ogen. En dat is wel fijn.

Trouw

Marit Vanström heeft haar personages erg sterk weten neer te zetten. Lianne Bloemen is duidelijk het hoofdpersonage. Ze is een sterke en moedige vrouw die door haar vastberadenheid vaak in de problemen geraakt. Haar collega Thomas Van Aaken, een verstokte kettingroker, is niet blij dat hij met haar moet samenwerken, maar gaandeweg zie je hun (professionele en vriendschappelijke) relatie verbeteren. Voldoende evolutie dus. Dit geldt ook voor beide seriemoordenaars, waarbij er een enorm verschil zit tussen beide karakters. Enorm intrigerend!

Er zijn meerdere verhaallijnen die continu door elkaar lopen en naar het einde toe samensmelten. De eerste draait rond Faro en het onderzoek naar hem, alsook de dreiging en angst die dit bij Lianne teweeg brengt. De tweede grote verhaallijn gaat over ‘De puzzelaar’, diegene die de compositie van meerdere lijken heeft gemaakt. De identiteit van de dader is hier minder belangrijk dan de reden waarom hij het doet. En die reden verwijst naar een nog steeds heel actueel thema. Origineel gevonden en schitterend uitgewerkt.

De plot is geniaal gevonden, en er is heel grondig over nagedacht. Anders dan we meestal gewend zijn, start deze direct explosief, in plaats van rustig op te bouwen. Je wordt zo direct in het verhaal gesmeten. De hoofdstukken zijn lekker kort, met hier en daar een cliffhanger op het einde. Daarnaast zitten beide delen vol met plotwendingen, waarvan sommige echt verrassend zijn. Zeker het einde van deel twee, de ontknoping, is subliem gevonden en zag ik helemaal niet aankomen!

De puzzelaar is een ijzersterk debuut dat mij enorm heeft verrast. Ik heb beide delen in een snel tempo achter elkaar uitgelezen. Er zat erg veel vaart in het verhaal, dankzij de vlotte en aangename schrijfstijl van Marit Vanström. Daarbij vond ik de verhaallijn zó spannend dat ik mijn e-reader amper kon wegleggen. En dit is dan ook quasi het enige puntje van kritiek, namelijk dat het niet in boekvorm wordt uitgebracht. Beide boeken verdienen het namelijk om een heel mooi plekje te krijgen in mijn boekenkast! Daarom geef ik de volle vijf sterren aan dit debuut!

Eerder verschenen op Perfecte Buren