"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De reis van Leloo

Zaterdag, 13 juni, 2020

Geschreven door: Nathalie de Jongh, Matthieu Pelhate
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Als ze met haar hart voelde en dacht, wist ze wat te doen en hoe

[Recensie] Leloo is een dapper meisje dat durft te dromen van een betere wereld. Ze woont samen met andere kinderen onder bewaking in de Donkere Stad en werkt daar verplicht en onder verdoving in de Lichtfabriek. De kinderen kennen elkaar niet. Overdags slapen ze, waardoor niemand iets weet van de dromen van de anderen.

De dromen van Leloo gaan steeds weer over een klein eiland met groene heuvels, zon, bomen en bloemen waar ze een groep zingende kinderen ziet. Ze is er zeker van dat het eiland echt heeft bestaan en dat er iets gebeurd moet zijn waardoor alles veranderd is.

Op een nacht wordt Leloo wakker gemaakt door Toni, een kleine blauwe vlinder, die bij haar aandringt om haar spulletjes te pakken en met hem mee te gaan naar het moeras, omdat de Nacht van de Verandering begint.  Ze ontsnappen uit de Donkere Stad om samen in een ijzige koude sneeuwstorm de reis aan te gaan. Onderweg krijgen ze hulp van een grote vogel die hen op hun rug meeneemt naar het Eiland. Leloo begrijpt dat haar dromen van een eiland klopten en dat ze op haar intuïtie mag vertrouwen, dat het een extra kracht is die ze kan gebruiken.

Wanneer ze zijn aangekomen valt Leloo in slaapt en droomt ze opnieuw van het eiland. Wanneer ze wakker wordt ontmoet ze Thalia en haar broers Charlie en Robbe die blijkbaar op haar komst hebben gewacht. Ze vertellen haar dat de tijd stilstaat en dat de wereld verwoest is. Er zijn enkel nog enkele belangrijke familes die de macht in handen hebben. Verder zijn er alleen kinderen die werken in de Lichtfabrieken.

Boekenkrant

Thalia vertelt dat Leloo voor de veranderingen van een magisch eiland kwam waar zich het middelpunt van de aarde bevond. Wanneer je door die poort ging kon je in andere werelden komen. De bewoners van het eiland, de Wachters – waarvan Leloo er een is – hebben de grot altijd beschermd met magische gezangen.

Het vervolg van het boek beschrijft de spannende reis die ze maken om het tijdslot te verbreken waardoor de tijd weer opnieuw gaat lopen. Leloo en haar dromen spelen daarbij een belangrijke rol.

De reis van Leloo kan als een modern sprookje worden gelezen. Volgens de NUR-code is het boek geschikt voor kinderen boven de 6 jaar. Op de achterkant wordt vanaf 8 jaar aangehouden. Op basis van verhaalinhoud en woordkeuze past het naar mijn idee – ondanks het feit dat jonge kinderen als hoofdpersonen optreden (de eigenlijke leeftijd wordt niet helemaal duidelijk) – beter bij wat oudere kinderen. Maar ook voor volwassenen is dit een verrassend boek om te lezen, zoals dat met traditionele sprookjes ook het geval is. Het beschrijft de reis van Leloo vanuit ‘het donker’ naar ‘het licht’ en gaat over zelfvertrouwen en het vertrouwen op je intuïtie. Het verhaal heeft magische aspecten en een rijke symboliek.

Daarbij zijn de illustraties werkelijk prachtig. Kleurrijk, rijk aan symboliek, ontroerend, sprekend en karakteristiek. Ik heb ze lang en met veel plezier bekeken en er steeds weer iets nieuws in ontdekt. En misschien is het boek mede door deze illustraties dan toch ook weer geschikt voor de wat jongere kinderen.

De reis van Leloo is het eerste deel van een reeks over heldin Leloo. Het is ook het eerste kinderboek van zowel de auteur als de illustrator en belooft nog veel moois voor de toekomst. Dit boek is alvast een aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles