De robot de baas

Maandag, 26 september, 2016

Geschreven door: André Knottnerus
Artikel door: Mischa Brendel

Zinvolle droge kost

[Recensie] Het boek De robot de baas van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) verscheen eerder al in digitale vorm, maar is nu ook verkrijgbaar als paperback.

In verschillende hoofdstukken komen diverse experts op het gebied van onder meer werk, ict, technologie en samenleving aan het woord over maatschappelijke vraagstukken gerelateerd aan wat inmiddels wijdverbreid bekend staat als de vierde industriële revolutie. Dat klinkt wat droog en dat is het in essentie ook: hoewel het boek bedoeld is voor een breder publiek, gaat het toch veelal om hoofdstukken geschreven door onderzoekers die wetenschappelijke artikelen (waaronder die van henzelf) aanhalen.

Dat maakt de onderwerpen van de hoofdstukken echter niet minder relevant: coöperatieve robots in plaats van arbeiders-vervangende exemplaren, de huidige stand van zaken op het gebied van robotica, de decentralisatie van veel werk, stuk voor stuk belangrijke vraagstukken waar we ons als maatschappij nu over dienen te buigen.

Ook bij eerdere technologische doorbraken leefden deze angsten. Voor sommige beroepen bleken zij gegrond, maar er kwamen ook nieuwe beroepen bij. Bovendien vinden de grootste veranderingen vaak binnen functies plaats, zo stellen de auteurs. In bij- en omscholing lijkt dus de sleutel naar een goed func­tionerende arbeidsmarkt te liggen.

Wordt Vervolgd

Droge, maar zeker zinvolle kost.

Eerder verschenen in Technisch Weekblad


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.