De schakelaar

Maandag, 1 augustus, 2022

Geschreven door: Bert Overbeek
Artikel door: Hanneke van de Water

Wat gaat Robots en voortschrijdende automatisering ons gaan brengen

[Recensie] Zijn naam mag inmiddels als gevestigd beschouwd worden. Bert Overbeek brengt met De schakelaar, namelijk alweer zijn vijfde boek op de markt en opnieuw is Overbeek er in geslaagd origineel, enthousiasmerend én toegankelijk zijn verhaal te doen.

Dat we leven in een razendsnel veranderende wereld is voor niemand een verrassing. Robots, voortschrijdende automatisering, big data, klimaatverandering en onbedwingbare virussen zullen de wereld ingrijpend veranderen in de 21e eeuw. Die razendsnelle voortgang heeft echter wel als consequentie dat (mensen in) organisaties moeten meebewegen; zij moeten schakelen. Deze leiders moeten niet alleen hun organisatie laten schakelen, maar moeten ook hun medewerkers zien te motiveren dat te doen, anders staan ze alleen en is het trekken aan een dood paard. Het omarmen van diversiteit en inclusiviteit is daarbij essentieel.

“De vraag rijst wat dit nu betekent voor de inclusie en diversiteit van teams. Het antwoord is niet zo moeilijk: daar moeten we ons voor blijven inzetten. Omdat het rechtvaardig is, omdat het een eerlijke afspiegeling is van de verhoudingen in de samenleving en omdat het gelijke kansen geeft aan de diverse groepen in onze samenleving.”

Maar… hoe doe je dat? Ga er maar aan staan. Je staat aan het hoofd van een bedrijf; om je heen zie je van alles veranderen, je weet dat je méé moet evenals de mensen in jouw bedrijf. Maar hoe?? Overbeek brengt helderheid voor een ieder die in een dergelijke (lastige) positie verkeert en (nog) niet helemaal helder heeft hoe te handelen. Op uiterst toegankelijke en transparante wijze doet de auteur uit de doeken hoe je als ‘schakelende leider’ de controle behoudt.

Kookboeken Nieuws

“Mensen moeten hun kwaliteiten kennen, maar ook hun beperkingen. Niet om ze weg te schaven, zoals ooit werd gedacht, maar om te begrijpen dat ze aanvullende collega’s nodig hebben en om te weten waar hun kracht zit.”

Overbeek mag inmiddels gerust aangeduid worden als de auteur die al vele organisaties, leiders en directies heeft geholpen de slag te maken met een transitie richting de nieuwe werkelijkheid. Hij doet dat bovendien op zo’n aangename wijze dat je nauwelijks in de gaten hebt dat je ‘gecoached’ wordt en dat is feitelijk, naast zijn royale kennis en ervaring, zijn grote kracht. De schakelaar is daar opnieuw een goed voorbeeld van. Het boek leest zó aangenaam dat je je simpelweg amuseert terwijl je tegelijkertijd gevoed wordt met een enorme hoeveelheid informatie.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi