"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Schipholbrand

Vrijdag, 5 november, 2010

Geschreven door: Willem de Haan
Artikel door: Maarten Reijnders

Sluitpost van de begroting

[Recensie] Elf doden, twee afgetreden ministers, één afgetreden burgemeester en een gedetineerde Libiër die werd veroordeeld voor brandstichting. Dat zijn de feiten van de Schipholbrand. In hun boek De Schipholbrand, reconstructie van een tragedie, reconstrueren journalisten Willem de Haan (Argos) en Bart Zuidervaart (Trouw) wat er misging en wat voor gevolgen de tragedie voor de betrokkenen had.

Met name de in het boek beschreven verhalen van de vreemdelingen die bij de brand omkwamen of er juist aan ontsnapten, zijn aangrijpend. Dat zij op het moment van de brand in het cellencomplex zaten, was in veel gevallen domme pech. Net op het verkeerde moment tegen de lamp gelopen, net op het verkeerde moment uitgeprocedeerd of tijdens de uitzetting naar het land van herkomst weer teruggestuurd naar Nederland.

Minstens zo ontroerend is het verhaal van één van de bewaaksters die tijdens de brand met gevaar voor eigen leven nog een flink aantal gevangenen bevrijdde. Na de brand wordt zij verdachte: door onhandig handelen van de bewaarders – het gevolg van het ontbreken van een goede training – kon de brand razendsnel om zich heen grijpen.

De Schipholbrand heeft ertoe geleid dat de teugels in andere gevangenissen flink zijn aangehaald. Er werd verbouwd om de instellingen brandveiliger te maken en er werd extra personeel aangenomen voor de nacht. Kosten: 450 miljoen. Volgens Gert Jan Teule, directeur van de penitentiaire inrichting waar de Libische verdachte van de Schipholbrand werd opgesloten, allemaal weggegooid geld.

Ons Amsterdam

De echte reden dat de Schipholbrand zo uit de hand kon lopen is dat de ‘goedkope uitzendkrachten’ op het cellencomplex op Schiphol geen idee hadden hoe ze moesten optreden, meent Teule. In plaats van de brand in de cel van de Libiër via het luikje in zijn celdeur te blussen, openden ze de deur waardoor de brand zich veel sneller kon verspreiden. “Dat krijg je ervan als je als politiek het opsluiten van vreemdelingen tot een sluitpost van de begroting maakt.”

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.