‘De som van jou en mij’ – Cecelia Ahern

Zaterdag, 26 februari, 2022

Geschreven door: Cecelia Ahern
Artikel door: Joke Zwier

Feelgood maar ook een coming of age roman

“Ik weet nu hoe het voelt als je buitenste omhulsel wordt gekraakt, je ingewanden kwetsbaar voelen.”

 P.S. I Love You en meerdere boeken van haar hand zijn verfilmd. Ze schrijft haar boeken met de hand en typt het later uit op de computer.

Regels
Allegra is naar Dublin verhuisd met één doel voor ogen, haar moeder Carmencita te leren kennen. Ze werkt als parkeerwachter, maar haar moeder opzoeken stelt ze steeds uit. Ze is erg gehecht aan regels en laat niemand toe dicht bij haar in de buurt te komen. Als iets haar routine verstoord, zoals een dagelijkse foutparkeerder raakt Allegra van slag, want aan regels moet je je houden van haar. Hoe ver ze hierin gaat daar komt foutparkeerder Tristan achter als ze hem op zijn gedrag aanspreekt. Hij stelt haar een vraag die haar leven overhoop dreigt te gooien: wie zijn de vijf belangrijkste mensen in jouw leven? Wat volgt is een aaneenschakeling van soms hilarische gebeurtenissen die zorgen dat Allegra haar weg in het leven vindt.

Coming of age
Bij het zien van de cover doet deze aan een feelgood roman denken door de gebruikte pasteltinten, de bloemen en het vrouwengezicht. Maar het is meer een coming of age roman, waarin Allegra tot besef komt dat haar leven niet draait om het leren kennen van haar moeder, maar om zelf gelukkig zijn op de plek waar zij het liefste is, het eiland Valentia waar ze opgegroeid is.

Wordt Vervolgd

Allegra
Personages maken dit indrukwekkende verhaal, dat vanuit Allegra wordt verteld. Door terugblikken naar het verleden op kostschool leert de lezer haar kennen. Ze heeft een sterke band met haar excentrieke vader Pops die haar alleen heeft opgevoed. Ze voelt zich een buitenstaander, die verbinding zoekt en houdt van orde, regels en duidelijkheid. De lezer zou zomaar het idee kunnen krijgen door haar afstandelijke gedrag dat Allegra een soort autisme heeft. Het verhaal dat traag van start gaat en soms langdradig aanvoelt, blijft toch boeien door de manier waarop Allegra vorm aan haar leven tracht te geven. De lezer voelt haar onzekerheid en hang naar vriendschap. Deze hang naar vrienden doen Allegra een bijzonder pad bewandelen dat haar vormt. De som van jou en mij is deels een luchtig verhaal door het vleugje humor en is meeslepend en ontroerend. Allegra legt haar ziel en zaligheid in haar werk als parkeerwachter en dat is voelbaar.

De som van jou en mij laat de lezer nadenken over welke mensen echt belangrijk zijn in zijn of haar leven. Wat is er nu leuker dan een leven dat volop aan verandering onderhevig is en je een uitdaging niet uit de weggaat en thuis het allerbelangrijkste is?

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

De P.S. I love you club

De som van jou en mij