‘De spion van 3B’

Maandag, 31 januari, 2022

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

De spion van 3B is het eerste deel uit een spiksplinternieuwe serie, Geheime affaires, van Nana Malone, een Amerikaanse feelgood auteur.

Lyra is een agente van De firma, een organisatie die undercover acteert over de hele wereld. Officieel heet ze een marketingconsultant te zijn, ook de rest van haar cv is nep. Ze is erg tevreden met haar werk maar ze mist een schouder om zich heen dus schrijft ze zich in bij een dating app. Daar wordt ze gekoppeld aan Marcus die bovendien ook nog eens haar buurman blijkt te zijn. Maar ook Marcus heeft een nep identiteit. Hij is zogenaamd een videogame-ontwikkelaar. In werkelijkheid is hij een undercoveragent van Exodus, een rivaal van De firma.

De eerste dates die Lyra en Marcus hebben, lopen op een deceptie uit. Steeds wordt een van de twee wel opgeroepen voor een noodsituatie op het werk. En natuurlijk kunnen ze elkaar niet informeren over hun werkzaamheden, daar ligt een absoluut veto op. Toch wordt de onderlinge aantrekkingskracht steeds groter. Zo groot dat beiden in hun werk wat steken laten vallen die niet onopgemerkt blijven. Het frappante is dat ze soms allebei voor dezelfde klus worden opgeroepen door hun wederzijdse werkgevers. Raar, want de twee organisaties zijn elkaars tegenpolen! Er is duidelijk meer aan de hand. De spanning loopt op evenals de aantrekkingskracht tussen Lyra en Marcus. Hebben ze samen een toekomst? Of gooit een van de twee organisaties roet in het eten en zo ja, waarom dan?

Nana Malone heeft een vlotte pen, ze weet goed de spanning in het verhaal te brengen. Niet allen de dreigende spanning van spionnen werkzaam in heikele situaties over de gehele wereld maar ook de seksuele spanning tussen de hoofdpersonen. De acties in het verhaal volgen elkaar snel op, de korte hoofdstukken dragen daartoe bij. Het verhaal wordt steeds vanuit het perspectief van óf Lyra óf Marcus verteld. Ze hebben het duidelijk zwaar van elkaar te pakken maar hoe kun je een relatie bouwen op wederzijdse leugens? En is een relatie uiteindelijk wel het doel? In het leven van geheime agenten kan dat eigenlijk niet maar zowel Lyra als Marcus voelen dat toch anders. Tot dat ze in een situatie terecht komen dat ze recht tegenover elkaar staan. Wat gaat dan voor: de protocollen van een geheim agent of de relatie die ze intussen opgebouwd hebben?

Scènes

Een leuk genre, de romantische thriller. Een vlot verhaal, met veel vaart verteld. Er gebeurt van alles, het tempo ligt hoog, de acties volgen elkaar snel op. Het smaakt duidelijk naar meer dus snel verder met het vervolg: De sluipschutter van 5F. Dit deel verschijnt tegelijkertijd met dit eerste deel dat van mij drie welverdiende sterren krijgt.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.