‘De Taak'

Donderdag, 12 september, 2019

Geschreven door: Robert Pollack
Artikel door: Perfecte Buren

Dit boek is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Het betreft Sergej Magnitski, een jonge advocaat, die zonder aanklacht in Rusland in de gevangenis werd gezet en in november 2009 aldaar onder mysterieuze omstandigheden kwam te overlijden. Robert Pollack, zelf advocaat van origine, heeft hier een bijzonder boeiend boek over geschreven.

Het verhaal begint in Sint-Petersburg waar een Russische directeur, Andrej Zachov, de toegang tot zijn eigen fabriek wordt ontzegd. Zijn chauffeur wordt neergeschoten terwijl hij zich ternauwernood uit de voeten kan maken. Hij vlucht naar Amerika. Zijn advocaat wordt in de gevangenis gegooid en overlijdt daar. De Raad van Europa stuurt twee diplomaten, Christine en Steffen, naar Rusland om de zaak te onderzoeken. Het kantoor van de advocaat blijkt volledig vernield te zijn. Alle eventuele sporen zijn uitgewist. Als de onderzoekers daarover gaan klagen bij de commissaris van politie zegt deze doodleuk dat bij een huiszoeking “nu eenmaal niet alles netjes wordt teruggezet”. Ze stuiten op een muur van leugens en onwil en worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Tevens worden Steffen en Christine door hun superieuren voortdurend gewaarschuwd om niet in contact te treden met de lokale bevolking, je niet in te laten met onbekenden. Het is een beproefd middel van de KGB en hun opvolgers om spionnen aan te laten pappen met buitenlanders om ze op die manier in de gaten te houden. Voor dit doel worden van oudsher vaak mooie vrouwen ingezet.

Na een uitnodiging voor een kunsttentoonstelling komt Steffen via de kunstenaar, Dimitri, in contact met een zekere Irina. Een mysterieuze, intrigerende Russische vrouw waar Steffen erg van gecharmeerd raakt. Maar de twijfel of ze wel te vertrouwen is, gaat bij Steffen niet helemaal weg. Door alle waarschuwingen van hogerhand over contacten met Russische vrouwen durft Steffen daar niets over te vertellen, zelfs niet tegen zijn naaste collega. Irina vertelt hem dat ze lid is van een ondergrondse beweging, de Taak genaamd. Dimitri probeert Steffen in een gesprek iets duidelijk te maken over die geheime zaken: Dimitri: ‘Ze vertrouwt je nog niet helemaal, en terecht. Ze is überprofessioneel als het om de Taak gaat. Maar onthoud dit: een milde vorm van wantrouwen is in de liefde juist erg stimulerend. En ze wil het je natuurlijk niet te gemakkelijk maken.’

Heerlijk beschrijft Pollack de steeds verder op hol slaande emoties van Steffen. Al vrij snel wil ze dat Steffen haar helpt met wat kleine opdrachten, zoals een document ergens naartoe meenemen. Ondertussen krijgen de diplomaten, Christine en Steffen, het steeds moeilijker om hun onderzoek tot een goed einde te brengen. Ook worden zij onderling tegen elkaar opgezet en uitgespeeld. Pollack voert steeds verder de druk op.

Wie is er nog te vertrouwen? Wat heb je ervoor over om de waarheid te achterhalen? Hoe ver kun je gaan? Diverse malen spreken de diplomaten met de directeur van de gevangenis, Mikhail Kalinin, maar ze lijken tegen een muur aan te lopen. Het contact met de gevangenis dokter geeft een onverwachte wending aan de zaak. Terwijl Steffen geïntimideerd wordt en zelfs in elkaar geslagen door onbekenden, wordt Christine gechanteerd: Ze waren ver in haar privéleven doorgedrongen, kenden haar adres, benaderden haar beheerst en omzichtig. Alles wees erop dat hier een Russische overheidsorganisatie achter zat…. Misschien zouden ze niet durven doorbijten als ze ze gewoon negeren. Kon ze dat risico nemen?

De Taak is een erg goed boek geheel in de traditie van de klassieke spionage thrillers, maar dan in de hedendaagse tijd. Als voormalig advocaat kent Pollack de sfeer van liegen en bedriegen als geen ander. Iedereen liegt, zowel bij de advocaat als in de schimmige wereld van machtsmisbruik en verrijking zoals het hier in dit boek getoond wordt. Het is verbijsterend dat dit een debuut is. Het taalgebruik is uitstekend, de spanning wordt mooi gedoseerd. De vele (vaak moeilijke Russische) namen zijn in het begin wat lastig uit elkaar te houden. Heel handig is het lijstje achterin (waarom niet voorin?) met alle voorkomende personages en een korte beschrijving van wie ze zijn. Boeiende materie op een pakkende manier verteld. Dit boek krijgt van mij 4 sterren.

Roelant

Eerder verschenen op Perfecte Buren.