"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De toekomst van hotel Flanagans

Vrijdag, 25 februari, 2022

Geschreven door: Åsa Hellberg
Artikel door: Jeannie Bertens

Vlotte roman met een feministisch tintje

[Recensie] De dochters van Hotel Flanagans. In principe zijn de delen los van elkaar te lezen, de auteur geeft voldoende informatie over de voorgaande delen om het verhaal goed te kunnen volgen. Toch heeft het zeker meerwaarde om de delen wél op volgorde te lezen, je begrijpt de nuances dan beter.

Frankie en Billie, de dochters van Emma en Elinor, staan nu aan het hoofd van Flanagans. Billie laat de dagelijkse gang van zaken over aan haar halfzus Frankie en haar hartsvriendin Annika. Zelf geeft Billie de voorkeur aan een succesvolle acteercarrière in Hollywood. Als dochter van een zwarte moeder valt dat niet mee in Hollywood, ook niet in de 21ste eeuw. Toch weet ze van geen opgeven en gaat ze nog een keer op auditie voor een fameuze rol. Dat loopt op een grote desillusie uit voor haar. Met hangende pootjes gaat ze dan naar New York om daar te proberen aan het toneel de nodige successen te boeken. In New York woont haar peettante Linda Lansing met Robert, de liefde van haar leven. Linda en Robert vangen haar goed op, Billie koopt een prachtig appartement en nodigt Frankie en Annika uit voor een lang weekend. De drie hebben het heerlijk, ze praten bij over hun liefdesleven en andere perikelen. Frankie heeft veel zorgen, haar huwelijk met Gino is niet geweldig, ze is de voogd van haar jongere broer en nu wil ze, tegen de zin van Gino in, ook nog Charlie adopteren. Charlie is de achterkleinzoon van Charles die zijn hele leven bij Flanagans gewerkt heeft. Hij wordt ernstig verwaarloosd door zijn moeder en heeft dringend hulp nodig. Billie en Annika beuren haar op en helpen haar de nodige knopen door te hakken.

De onvoorwaardelijke vriendschap tussen Billie, Frankie en Annika loopt eigenlijk als een rode draad door het hele verhaal. Ze nemen geen blad voor hun mond, zeggen elkaar waar het op staat maar steunen elkaar ook door dik en dun. Met name de karakters van Billie en Frankie worden goed uitgediept, Annika blijft wat op de achtergrond, speelt geen grote rol. Billie en Frankie zijn halfzussen, ze delen dezelfde vader. Hun moeders, Elinor en Emma, waren beste vriendinnen, stonden samen aan het roer van Flanagans op het einde van de 20ste eeuw. Ook die vriendschap was onverwoestbaar maar op heel andere gronden gebaseerd, onderlinge irritaties werden niet uitgesproken, alles stond in het succes van Flanagans, zelfs als dat ten koste ging van hun gezinsleven. Billie en Frankie doen dat dus heel anders. Billie kiest heel duidelijk voor zichzelf en haar carrière, Flanagans staat meestal op de achtergrond. Ze is tot nu toe niet erg gelukkig in de liefde geweest maar staat open voor alle mogelijkheden. Ook Frankie is niet erg gelukkig in de liefde, ze is alleen maar met Gino getrouwd om de voogdij over haar veel jongere broer Nick te krijgen na het onverwachte overlijden van hun ouders. Gino voegt niets toe aan hotel Flanagans, hij werkt er niet maar heeft wel voortdurend commentaar. Ook ziet hij het niet zitten om Charlie in hun gezin op te nemen. Voor Frankie is dat de laatste druppel, ze zet hem aan de kant en wordt alleenstaande moeder. Tijd voor liefde heeft ze met haar drukke baan niet, of neemt ze die tijd niet?

Er gebeurt veel in De toekomst van hotel Flanagans, er is aandacht voor de positie van vrouwen die in Hollywood een succesvolle carrière op willen bouwen maar die daarvoor concessies moeten doen aan machtige mannen. En als ze dat niet willen, worden ze aan de kant gezet en kunnen ze succes voortaan wel op hun buik schrijven. Dat overkomt Billie ook maar uiteindelijk pikt ze het niet! Een besluit met grote gevolgen. Ook Frankie weet van wanten door Gino aan de kant te zetten en de positie als succesvolle hotelmanager te combineren met liefdevol moederschap.

Kookboeken Nieuws

Hellberg is geen auteur van zoetsappige romans, in deze trilogie komen regelmatige tragische situaties voor – zelfs 9/11 speelt nog een rol in dit laatste deel – maar de vrouwen in de hoofdrollen breken niet. In hun verdriet staan ze elkaar bij, samen blijven ze overeind. Hellberg zelf over haar trilogie (Hebban interview 26/01/2022): “Ik wilde laten zien welke groei vrouwen in de maatschappij hebben gemaakt”. De trilogie beschrijft een periode van de jaren vijftig uit de vorige eeuw tot aan 2010. Relevante maatschappelijke ontwikkelingen heeft de auteur ook in haar boeken verwerkt. Dit levert een mooie combinatie op van een vlotte roman, want schrijven kan ze, met een feministisch tintje.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Hotel Flanagans 2 - De dochters van Hotel Flanagans

Hotel Flanagans 1 - Welkom bij Hotel Flanagans

De toekomst van Hotel Flanagans

Vriendinnen voor altijd