"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De tovervinger

Zaterdag, 3 september, 2022

Geschreven door: Roald Dahl, Quentin Blake
Artikel door: Sanne de Jong

Ze zwaait met haar tovervinger!

[Recensie] De Grote Vriendelijke Reus, Matilda en Sjakie; wie kent ze niet? Roald Dahl is inmiddels al meer dan dertig jaar niet meer onder ons, maar toch blijven zijn boeken onverminderd populair. Ook De tovervinger is recent in een nieuwe editie verschenen!

In De tovervinger lees je vanuit het buurmeisje van de familie Kreitjes. Deze familie houdt heel erg van jagen op dieren, maar daar moet het buurmeisje helemaal niets van hebben. Ondanks dat ze al een paar keer heeft gezegd dat ze er mee moeten stoppen, gaan Flip, Willem en meneer Kreitjes vrolijk door met jagen. Het buurmeisje wordt zo boos! Ze krijgt het warm en er komen rode vlekken voor haar ogen. Voor ze het weet heeft ze al met haar tovervinger gezwaaid en de familie Kreitjes betoverd. Er lijkt niets aan de hand te zijn, totdat de familie Kreitjes de volgende ochtend wakker wordt met vleugels in plaats van armen…

Roald Dahl (1916-1990) is een van de bekendste kinderboekenschrijvers. Zo schreef hij meer dan vijfentwintig boeken voor kinderen, die wereldwijd gelezen worden. Zijn boeken zijn verfilmd en de verhalen worden opgevoerd in musicals. Ook schreef Dahl meerdere boeken voor volwassenen.

Quentin Blake (1932) is de vaste illustrator van Roald Dahl. Hij weet elke keer weer de verhalen van Dahl tot leven te brengen door middel van zijn illustraties. Blake maakt ook zijn eigen prentenboeken.

In De tovervinger worden de personages eerst netjes aan je voorgesteld, zoals Dahl wel vaker doet in zijn boeken. Zo weet je wie wie is en hoe oud ze ongeveer zijn. Door de manier waarop Dahl dit doet, zit je al snel midden in het verhaal. Hij draait er dan ook niet omheen en geeft geen onnodige details.

Dahl weet de spanning van een verhaal altijd sterk op te bouwen. Je wilt weten waarom iets is gebeurd en wat de personages verder nog gaan meemaken. Hoe hij dit doet? Eigenlijk verklapt hij dat zelf in het verhaal: “Ik kan jullie niet precies vertellen hoe ik het doe, want dat weet ik zelf ook niet.”

In De tovervinger heeft Dahl ook weer een boodschap proberen over te brengen. In eerste instantie zal je denken dat hij wil dat we geen dieren meer doden, of in ieder geval niet meer gaan jagen. Maar je kan er nog een diepere laag in terugvinden: verplaats je eens in de ander, en doe diegene niet aan wat je zelf ook niet zou willen meemaken. Als je je in de ander zou verplaatsen, weet je misschien een klein beetje hoe het voelt als iemand onrecht wordt aangedaan. Het blijft natuurlijk wel een boek van Roald Dahl, dus deze boodschap is een tikkeltje overdreven en op een absurde manier verwerkt in het verhaal.

Wat mij betreft had het verhaal nog wel wat uitgebreider gemogen, met meer acties van de tovervinger of nog meer verhalen met andere families. Voor kinderen is De tovervinger nu wel een lekker kort en krachtig verhaal, met niet te veel tekst en aardig wat illustraties, die niet te klein zijn en een goed beeld geven van het verhaal.

Elk jaar wordt op 13 september de geboortedag van Roald Dahl gevierd. Inmiddels is er een hele week aan verbonden, waarin de schrijver en met name zijn boeken centraal staan. Uitgeverij De Fontein stelt gratis digitaal lesmateriaal beschikbaar, dat ook aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Speciaal hiervoor is deze editie van De tovervinger verschenen, voor maar liefst € 5,99 te koop bij je (lokale) boekwinkel!

Leesfragment

— 

Eerder verschenen op @sann.books

Boekenkrant