"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens - voor kinderen

Zaterdag, 29 oktober, 2022

Geschreven door: Cai Schmitz-Weicht, Ka Schmitz
Artikel door: Rita Pontororing

Alle mensen hebben dezelfde rechten

[Recensie] Te allen tijde is het aan te bevelen om kinderen te informeren over de wereld om hen heen. Wij zien kinderen graag mondig en kritisch opgroeien. Een kritische blik ontwikkel je en boeken zijn een van de middelen om je daarbij te helpen.

En eerlijk is eerlijk. Bij het zien van de titel, schoot het door me heen: “Uitgeverij Rubinstein, alleen al voor het uitgeven van een kinderboek over mensenrechten De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – voor kinderen, verdienen jullie een pluim. Een hele dikke pluim.”

Het boekje opent met een voorwoord van Mandy Woelkens. Wie is Mandy Woelkens? Helaas komen we geen informatie tegen wie zij is en waarom zij in het voorwoord staat. Wel staat op de laatste bladzijde wat te lezen over schrijver en illustrator.

Fijn is daarna de uitleg van de Preambule waarom en wie de Verklaring van de Rechten van de Mens heeft uitgeroepen. We lezen daaropvolgend alle dertig artikelen.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – voor kinderen, is samengesteld in samenwerking met Amnesty International. Cai Schmitz-Weicht legt op een begrijpelijke manier de dertig verklaringen uit. Op elke rechterpagina het artikel en op elke linkerpagina een illustratie ter verduidelijking. De teksten zijn kort wat de leesbaarheid vergroot. Bovendien vergemakkelijkt de begrijpelijkheid van de teksten, om op de verklaringen te interacteren.

Niet alleen de leesbaarheid van de artikelen is een pluspunt. Maar ook de variatie in uitleg van de artikelen. Waar Schmitz-Weicht van mening is dat een begrip uitgelegd moet worden, doet ze dat zo: “Dat betekent ……” Of “Cultuur kan zijn ……” Of de auteur begint met de inhoud van het artikel en vertelt daarna wat het begrip betekent.

Kijk zo:
Artikel 1
“Alle mensen zijn waardevol

Daarom heeft iedereen gelijke rechten.
En vrijheden. En alle mensen verdienen respect.
Dat wordt menswaardigheid genoemd.

Mensen moeten goed met elkaar omgaan en
elkaar helpen”

En dan hebben we het nog niet gehad over de illustraties. Illustrator Ka Schmitz toont bij elke verklaring illustraties, serieus, grappig, verduidelijkend. De illustraties geven wel een dubbel gevoel. Enerzijds helemaal gericht op het betreffende artikel. Anderzijds komt het universele karakter van de verklaringen in de illustraties jammer genoeg niet zo goed over doordat de gelaatsuitdrukkingen bij iedereen hetzelfde lijken. Huidskleur verschilt.

Maar wat De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – voor kinderen, zo waardevol maakt is natuurlijk de presentatie van zulke moeilijke teksten in taal begrijpelijk voor kinderen  die zeg maar al naar het jeugdjournaal kijken. Ook reikt dit boekje gespreksstof aan om te praten over hoe wij met elkaar moeten omgaan.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – voor kinderen, dat op elke basisschool thuishoort. Thuis ook? Het boek geeft haakjes om linken te kunnen leggen met wat kinderen weten over actualiteiten. Via het jeugdjournaal bijvoorbeeld.

Leesfragment waar de eerste vier artikelen te lezen zijn.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant