De verminkte koning

Zaterdag, 25 april, 2020

Geschreven door: Leigh Bardugo
Artikel door: Minca Huiberts

Grisha wereld

[Recensie] Wie nog geen boeken van de Grisha serie heeft gelezen, zou er verstandig aan doen om eerst de Grisha serie en de Kraaien serie van Leigh Bardugo te lezen. Zonder de relevante informatie uit deze verhalen is De Verminkte Koning misschien watĀ onduidelijk en verwarrend. Maar voor degenen die wel al bekend zijn met de Grisha wereld, dit boek moet je echt lezen!

Wie kent Nikolai Lantsov namelijk nog niet na het lezen van de boeken van Leigh Bardugo? Menig lezers, waaronder ik, zullen zeggen dat Nikolai Ć©Ć©n van de favoriete personages is geworden. Maar, niet alles loopt bij hem op rolletjes. Ondanks zijn charmes, humor, gladde tong en mooie voorkomen zijn er een hoop dingen die nog niemand over hem weet. Zoals wat hij heeft meegemaakt tijdens de burgeroorlog in zijn land. Maar zo wil hij het het liefste houden. Maar er dreigt weer een oorlog en hoe meer gevaar er dreigt, hoe sneller Nikolai een manier moet vinden om de dreiging te stoppen. Maar de duistere magie in Ravka, en in hem, wordt met de dag sterker en dreigt alles waarvoor hij gewerkt heeft kapot te maken. Met enkele bondgenoten gaat hij op pad. Niet alleen om de duisternis in hemzelf te verjagen, maar ook om zijn land te kunnen redden.

Dit verhaal had me al in zijn greep vanaf het eerste hoofdstuk. Het begint namelijk direct spannend en vol met actie. Er komen al snel bekende en minder bekende personages langs en doordat de hoofdstuk vanuit een verschillende personages worden geschreven, blijft het verhaal goed op gang. De personages bevinden zich namelijk niet altijd bij elkaar of zelfs maar in hetzelfde gebied. Op die manier gebeurt er continu wel iets. Na een goede binnenkomer neemt de vaart in het verhaal iets af. Leigh Bardugo weet hoe ze spanning en sensatie moet opbouwen. En dat laat ze met dit verhaal opnieuw zien. Nikolai is nog steeds zoals we van hem gewend zijn, een praatjesmaker, humorist en charmeur. Maar desondanks leer je in dit verhaal een andere kant van hem kennen. Eentje die er zonder bepaalde personages uit voorgaande boeken niet was geweest. Vandaar dat het wel belangrijk is om de andere boeken ook gelezen te hebben. En ondanks dat er verschillende jaren tussen al deze boeken zaten, is het niet moeilijk om terug te halen wat er destijds in het verhaal gebeurd was. Op de een of andere manier zijn deze verhalen die zich in deze wereld afspelen zo authentiek dat wat er in die wereld gebeurt, ook alleen daar blijft en niet vermengd raakt met andere verhalen die er misschien een beetje op lijken.

Het boek lijkt misschien dik en de paginaā€™s bevatten ook wel veel tekst door de kleine interpunctie en regelafstand, maar dat maakte voor mij geen verschil uit in het leestempo. Zodra ik namelijk in het verhaal zat, wilde ik steeds maar verder lezen. Zoals ik hierboven al zei, er gebeurt eigenlijk altijd wel iets en dat zorgt ervoor dat het verhaal nooit stil staat. Je leert niet alleen Nikolai beter kennen, ook Zoya en Nina worden goed uitgewerkt en krijgen een heel eigen stem. Ondanks dat de personages soms ver van elkaar verwijderd zijn en met een eigen missie bezig zijn, weet de auteur het verhaal goed draaiende te houden. Het wordt niet onoverzichtelijk of verwarrend. Alles blijft goed uit elkaar te houden en de gebeurtenissen werken natuurlijk naar een hoogtepunt toe. Naar hoogtepunten die de ene keer wat meer met elkaar te maken hebben dan andere momenten. Maar dat doet niets af aan het verhaal. Ook heeft Leigh Barudgo nogal wat verrassingen voor de lezers in petto en ik ben echt razend benieuwd of er nog meer boeken verschijnen die zich in deze wereld afspelen en wat daar dan allemaal in staat te gebeuren. Want ik kan bijna met zekerheid zeggen dat dit verhaal nog wel een staartje heeft. Het is natuurlijk al bekend dat de serie over Nikolai een duologie zou worden, maar wie weet wat er allemaal nog meer volgt.

Wordt Vervolgd

Voor het eerst verschenen op My Wingedbooks


Laat hier je reactie achter:

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties