De vlieger

Vrijdag, 23 september, 2022

Geschreven door: Laetitia Colombani
Artikel door: Evelien Van Haver

De cirkel van armoede doorbroken

[Recensie] Nadat haar leven een tragische wending heeft genomen besluit Lena, een jonge Franse vrouw, naar India te gaan, een plek waar ze samen met haar man heen had gewild. Dagelijks zwemt ze in de Indische Oceaan en ziet ze op het strand een meisje vliegeren. Door ingrijpen van dat meisje wordt Lena gered als ze op een ochtend door de zee wordt meegesleurd. Als ze het meisje, Lalita, wil bedanken, komt ze erachter dat ze wordt uitgebuit, nooit naar school is gegaan en zich verbergt achter een muur van stilte.

Lena trekt zich Lalita’s lot aan. Ze probeert te ontraadselen wat er is gebeurd terwijl ze haar leert lezen en schrijven. Zo begint een bijzonder avontuur vol hoop en woede, van wilskracht tegenover traditie, en gaat Lena’s wens in vervulling: met onderwijs kansarme kinderen een betere toekomst bieden.

Krachtig boekje
Een dun maar krachtig boekje dat me tijdens mijn vakantie in België meenam naar het verre India. Het verhaal gaat over een Franse lerares die door verdriet wegvlucht uit Frankrijk. Ze besluit om naar India te reizen om daar haar verdriet te kunnen verwerken.

Wanneer ze moedeloos bijna verdrinkt in de zee is er een klein meisje en een groep vrouwen die haar redden van de dood.
Het is het begin van een vriendschap en Lena ontdekt dat India uit twee delen bestaat: rijkdom tegenover armoede en dat vooral meisjes niets zijn in het land. Kinderen werken er onder erge omstandigheden en de leerplicht gebruikt men er niet.

Kookboeken Nieuws

Toekomst
Lena zet alles op alles om de toekomst van de kinderen beter te laten worden. Zodat de cirkel van armoede doorbroken kan worden. En dat de kinderen van vandaag de toekomst kunnen vormen in India.

Lena bijt door met vallen en opstaan en wanneer de vakantie begint besluit ze om alles achter haar te laten en terug te keren naar Frankrijk. Maar dan krijgt ze plots een telefoontje op de luchthaven en beseft ze dat haar nieuwe thuis in India is.

Een prachtig verhaal over de hardheid in India. Over hoe kinderen moeten knokken voor hun rechten. Hoe belangrijk onderwijs is en blijft overal ter wereld!

Eerder verschenen op Boekensite Gent