De vloek van de kraaientoren

Vrijdag, 10 december, 2021

Geschreven door: David Solomons
Artikel door: Saskia Imbert

Zoektocht naar de vrijheid 

[Recensie] De vloek van de kraaientoren vertelt het verhaal van de 3 zusjes Weddersinne. Ze zijn gedoemd om op Kraaiensteen te leven, een groot eiland omgeven door kleinere eilandjes. Als ze het eiland verlaten en niet voor zonsondergang terug zijn, sterven ze.

Kunnen de zusjes de vloek verbreken? Ik was zeker onder de indruk van deze avontuurlijke reis tegen de tijd!

In de mysterieuze proloog wacht een meisje in de kraaientoren op haar terechtstelling. Het is even afwachten om te weten hoe het met haar verder gaat, want Michelle Harrison, de auteur, neemt de lezer meteen mee naar de dorpskroeg ‘t Stropershuisje. Betty, haar twee zussen en haar oma wonen boven deze kroeg. Oma baat de kroeg uit, moeder is overleden en vader verblijft in de gevangenis omdat hij zich in nesten heeft gewerkt. Op de avond van haar dertiende verjaardag, toevallig op Halloween, sluipt Betty stilletjes het huis uit, samen met haar jongere zusje Charlie. Betty verlangt naar meer vrijheid, wil meer avonturen beleven… en die krijgt ze onverwacht! Hun tochtje, op een donker meer, loopt bijna mis. Maar op mysterieuze wijze worden ze gered door oma, iets met een bijzondere reistas. Nu heeft oma natuurlijk wel wat uit te leggen aan haar kleinkinderen. Hoe kwam ze plots in het bootje op het meer? Waarom is zij altijd zo bezorgd? Waarom mogen ze het eiland nooit verlaten? Dit heeft allemaal te maken met de vloek van Sorsha Stekelinck die op de familie rust. En die reistas… dat is één van de drie magische voorwerpen die hen kan helpen om de vloek te verbreken. Ook Russische poppetjes en een spiegel bezitten bijzondere krachten. Deze voorwerpen zijn dus best handig… maar zorgen ook af en toe voor moeilijkheden.

Alles wordt nog geheimzinniger als Betty ongeopende brieven van haar vader vindt. En dan ontmoeten ze ook nog iemand die beweert te weten hoe ze de vloek kunnen verbreken. Genoeg ingrediënten dus voor een heerlijk spannend verhaal!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Michelle Harrison heeft de drie zussen knap getypeerd! Betty, net 13 geworden, krijgt de hoofdrol. Zij neemt meestal het initiatief, is een durver, maar soms ook een beetje naïef. De jongere Charlie sluit je zo in je hart. Ze doet goed haar best om er ook bij te horen, is grappig en lief. Maar haar koppigheid brengt haar ook wel eens in de problemen. De oudere zus, Fliss, is dan weer bedachtzamer en weet haar charmes goed te gebruiken. Alle drie maken ze een fijne evolutie door in het verhaal. Het is echt hartverwarmend om te lezen hoe ze op elkaar moeten vertrouwen, hoe ze moeten samenwerken. Natuurlijk wordt er ook wat gekibbeld, maar hun liefde voor elkaar is zo goed voelbaar.

Om de vloek te verbreken moeten er heel wat risico’s worden genomen en gevaren worden getrotseerd. En dit verloopt niet altijd zoals gepland. De spanning en sfeer is echt heel goed opgebouwd. Na het einde van een hoofdstuk moét je gewoon verder lezen. Onverwachte wendingen, een portie magie, beetje hekserij, een slechterik,… er zit zeker een donker en duister randje in De vloek van de kraaientoren.

Het verhaal over de vloek van Sorsha Stekelinck is knap verwerkt in dit boek. Mondjesmaat kom je als lezer te weten hoe de vloek is ontstaan. Een beetje een verhaal in een verhaal dus.

Ik vind het ook wel fijn dat er een paar mooie levenswijsheden in het boek zitten. Iedereen maakt wel eens fouten en daardoor ontstaan er vaak vooroordelen. Hoe zit het dan met vergeving en met vertrouwen? Maar vooral de sterke band tussen de zussen, ondanks af en toe eens een ruzie of wat jaloezie, is prachtig verwerkt in De vloek van de kraaientoren!

Michelle Harrison heeft een vlotte schrijfstijl. Ze weet de karakters goed neer te zetten. Ook de beschrijving van de omgeving is indrukwekkend. Soms was ik wel even verward door de namen van de eilanden en de gebouwen, maar dan kon ik de plattegrond vooraan in het boek even raadplegen.

Het omslagontwerp en de lay-out wil ik ook nog even vermelden. In de kaft zijn de belangrijkste elementen uit het verhaal verwerkt. En elk hoofdstuk begint met een bijpassende afbeelding. Een knap geheel dus!

Het einde is mooi afgerond, toch ligt er al een nieuw avontuur in het vooruitzicht. Ik ben alvast heel benieuwd wat er de zusjes Weddersinne in het volgende deel van deze reeks te wachten staat. De vloek van de kraaientoren geef ik graag 4 welverdiende sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren