‘De vrienden van Sinterklaas’

Woensdag, 21 november, 2018

Geschreven door: Sjoerd Kuyper
Artikel door: Perfecte Buren

Inmiddels heb ik verschillende boeken mogen recenseren die verrijkt zijn met illustraties van Van Straaten. Zijn illustraties zijn herkenbaar en zetten goed de sfeer van een boek neer. Al bij het zien van de cover zit ik in de Sinterklaas/pakjesavond modus! Ook Helena kroop gelijk knus op schoot om samen ondergedompeld te worden in deze bijzondere periode van het jaar.

Zoek je een heel ander boek over Sinterklaas dan de wat meer standaardboeken en onderwerpen? Dan zit je met dit boek goed. De vrienden van Sinterklaas is een modern boek, helemaal van nu en ook met een duidelijk ander verhaal over de Pieten dan het verhaal dat we gewend zijn. Ik vind dit niet goed of fout, maar wel belangrijk om te benoemen.

Dit boek van Kuyper gaat over een jongetje genaamd Broes. Hij wil dolgraag met het hele gezin, dus ook met zijn vader, naar de intocht van Sinterklaas. Wanneer blijkt dat zijn vader niet thuis is wanneer zij vertrekken, is Broes erg verdrietig. Zo verdrietig, dat zijn zus Lotte hem een groot geheim verklapt. Broes krijgt te horen dat zijn vader een vriend van Sinterklaas is. Omdat Sinterklaas al oud is, maar toch ieder jaar naar Nederland wil komen en cadeautjes wil uitdelen, heeft hij hulp nodig. Vele papa’s en mama’s, juffen en meesters, ooms en tantes zijn daarom vrienden van Sinterklaas en helpen hem met dit feest. Omdat het zoveel vrienden zijn en Sinterklaas hen niet allemaal uit elkaar kan houden, noemt hij ze allemaal Pieten.

Ik moet bekennen dat ik wat huiverig was om dit verhaal voor te lezen aan Helena. Nog niet zo lang geleden zei ze uit zichzelf dat Sint en Piet toch gewoon verklede mensen zijn en hoewel het me niet uitmaakt hoe het verhaal precies zit dat ze gelooft zou ik het leuk vinden voor haar om nog een paar jaar te genieten van de magie tijdens deze periode. Dit verhaal is behoorlijk anders doordat alle Pieten ‘gewoon’ mensen uit Nederland zijn (ouders, leerkrachten, familie) in plaats van mensen die ook in Spanje wonen en Sinterklaas helpen.

Ons Amsterdam

Toch heb ik het boek voorgelezen en tot mijn verrassing nam ze het verhaal gewoon zoals het geschreven is zonder extra vragen te stellen. Ook genoot ze ervan. Zoals eerder gezegd zijn de illustraties prachtig en zorgen deze voor de sfeer. Kuypers zorgt juist weer voor de aanwezigheid van mystiek en humor. Het gesprek tussen broer en zus bijvoorbeeld is realistisch en grappig. De uitleg over hoe het zit met de Pieten én met hun eigen vader, zorgt voor het spannende en mystieke tintje. Dit alles maakt De vrienden van Sinterklaas een zeer geslaagd prentenboek en kan ik niet anders dan 5 sterren geven.

Let op! Er is ook een vervolg op dit boek namelijk Het kleinste Pietje. Mijn recensie over dit boek kan je HIER vinden.

Annelien

Eerder verschenen op Perfecte Buren.