Kim Kroes: De vrouw het universum van de aarde

Donderdag, 2 juli, 2020

Geschreven door: Loek Dijkman
Artikel door: Evert van der Veen

Eigen vrouw als inspiratiebron voor kunst

[Recensie] “In de schets of een minder uitgewerkt kunstwerk is het handschrift vaak beter zichtbaar en wordt er meer ruimte gelaten aan de fantasie van de toeschouwer,” aldus de auteur en kunstenaar Kim Kroes. Hij is de zoon van een Haagse schilder maar zijn eigen kracht ligt in het scheppen van beelden in marmer en brons. Het vrouwelijke lichaam fascineert hem – zijn eigen vrouw vormt een belangrijke bron van inspiratie – en daaruit komen tal van fraai vormgegeven werken voort. Kroes komt daar ook persoonlijk voor uit: in het boek is een tekst van zijn hand opgenomen waarin hij over zijn vrouw vertelt.

Zijn beelden kenmerken zich door tamelijke abstracte, krachtige lijnen. Meestal is het een torso in wit marmer maar er is ook een beeld van zwart marmer en er zijn meerdere beelden die van brons zijn gemaakt.

De beelden spreken echt tot de verbeelding, laten iets zien en roepen in de gedachten van de toeschouwer iets op. Sommige beelden komen als een bloem uit de knop omdat ze door ruw marmer worden omhuld, een fraaie vondst die de glad gepolijste schoonheid nog meer accentueert.

Kroes over zijn werk:

Geschiedenis Magazine

“Mijn torso’s zijn realistisch, maar ik breng abracte vlakken aan door gedeeltes af te snijden. Dat zorgt dan voor een levendige lichtval en een mooi contrast ten opzichte van de rondingen”, pagina 33.

Interessant zijn een foto van de Carrara marmergroeven in Italië en foto’s waarop Kroes in zijn atelier aan het werk is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles