De waagmuizen 1 - De ontploffing

Zaterdag, 23 mei, 2020

Geschreven door: Jet Kat
Artikel door: Nico Voskamp

Muizenavonturen over de kinderhoofdjes heen

[Recensie] Zes op oblongformaat uitgegeven boekjes zijn het, volgens erkende logica beginnend met deel 1. Op het voorplat hiervan een afbeelding van een kraai die over de schouder van een muis meekijkt naar een stuk sappige kaas. Bij de titel De ontploffing blijft de blik van de recensent even hangen. Is dat niet een iets te moeilijk woord voor de doelgroep?

We slaan dit deeltje open bij een prachtige oude prentbriefkaart met drukke mensen op een oud plein, waarschijnlijk nog met kinderhoofdjes. Op de pagina daar tegenover de tekst: “Er is ergens een klein stadje, waar muizen wonen. Het ligt midden in een grote stad onder een plein. Dat plein is heel oud, al meer dan 300 jaar, maar het heet gek genoeg de Nieuwmarkt. De muizen leven daar in holletjes en kelders en onzichtbare hoeken en gaatjes. De mensen, die daar wonen, hebben geen flauw idee, wat daar onder de grond allemaal gebeurt.”

Hier zien we zes regels met sommige voor jonge kinderen slecht plaatsbare woorden als “Nieuwmarkt, holletjes, kelders, onzichtbare, flauw idee”, Daarnaast valt de overdaad aan komma’s op. In regel 1 kan de komma vervallen. In de laatste regel kunnen alle drie de te vertragende komma’s weg. Als dit lijkt op kommaneuken: dat is het niet. Tekstbegrip is belangrijk, als dat het kinderbegrip te boven gaat komt de boodschap in het boek niet over.

Oké, genoteerd. We gaan verder als onbeschreven blad en kijken of we door het avontuur gegrepen worden. Rattekop en Blotestaartje leiden dat avontuur in door te ontdekken dat er iets mis is. Iets heel erg mis zelfs: “De deuren van onze kaasschuur staan open en álle kaas is weg!!!”

Wordt Vervolgd

Voor muizen is dat op een rampenschaal van 0-10 een 12. Geen wonder dat ze in paniek op zoek gaan naar de dader. Hier komt het dier in beeld dat muizen het meeste vrezen: de kraai. Ze verzinnen een ingewikkeld plan dat lijm en rotjes met zich meebrengt, en lossen het probleem weinig vreedzaam maar definitief op. Een goed verhaal in spanningsopbouw en afwikkeling.

Zo ontvouwt de serie van zes deeltjes zich, elk met een eigen avontuur: er is een Complot, De Valstrik, De Verkeerde La, Het Raadsel en Het Busje. Achterop de boekjes staat dat het ‘Waagmuizen-boekjes voor onderweg’ zijn. Wat dat inhoudt wordt niet duidelijk, misschien om te lezen op de achterbank van de auto onderweg naar een verre bestemming? In dat geval is er genoeg te lezen. En er is meer. Schrijfster en illustratrice Jet Kat maakt ook haar eigen kinderproducties: video’s, verhalen, muziek en gedichten, die hier te vinden zijn.

Eerder verschenen op Nico’s recensies