De weg naar terug

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Mathilde Stein
Artikel door: Rita Pontororing

Ninjavia-avontuur

[Recensie] Het begint al bij de titel. Zich afvragen en verwonderen over wat zou er toch aan de hand zijn? De weg naar terug, is wel een vreemde titel vinden een 7 en 9 jarige. De aandacht is ‘gevangen’! De vragen over wat er aan de hand is en waar gaat dit boek toch over gaat verder bij het lezen van de proloog. Wat heeft dat nou te maken met Pluk en Pluis?

Prachtig dit begin van Pluk en Pluis De weg naar terug. De spanning zit er al en het gevoel van meer willen weten, dus meer willen horen of verder willen lezen.

Dat het om twee cavia’s gaat is wel te zien op de stevige hardkartonnen omslag van het boek dat uit 11 korte delen bestaat. Elk deel heeft weer aparte korte hoofdstukken met goedlopende korte zinnen.  

In het eerste deel “Een vriend voor Pluis”, maken we kennis met cavia Pluis. Zoals de titel laat weten, hij krijgt een vriend. Daar is hij he-le-maal niet zo blij mee. Dat verandert want Pluk laat zien dat hij een echte vriend is. Maar er is wel iets vreemds aan de hand met Pluk, denkt Pluis.

Daar komt hij achter door hun gezamenlijke vijand, Sis de kat. Pluk durft het op te nemen tegen die enge Sis. Wat blijkt? Pluk is geen gewone cavia, hij is een ninja-cavia. Een ninjavia. En daar kijkt Pluis natuurlijk tegenop. Gaandeweg de omgang met Pluk gaat Pluis anders naar zijn medebewoner kijken. Eerst vond hij de ander maar niks maar nu gaat hij Pluis anders zien. Maar een gevoel dat er iets niet klopt daar kan Pluis niet omheen.

Pluk en Pluis de Weg naar terug is een lekker dik boek voor beginnende lezertjes. Dik maar o zo leesbaar, spannend en vooral grappig. Dat maakt dit boek zo aantrekkelijk. De aantrekkelijkheid zit hem bijvoorbeeld ook in de afwisseling van de lay out. Bijvoorbeeld het deel “Op weg in de nacht.” De hoofdstukken uit dit deel zijn grijze pagina’s om de spanning extra bij te zetten.

Een echt leesboek voor de jonge lezer. Hij kan het boek zelf lezen, de tekeningen ondersteunen het verhaal en het is vooral een boek om van te genieten. Mathilde Stein belooft tot slot dat er nog meer verhalen gaan verschijnen! Vast net zo spannend, hilarisch, creatief en vooral goed te lezen!

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant