De wereld van Kikker

Zaterdag, 15 mei, 2021

Geschreven door: Max Velthuijs
Artikel door: Katelijne van Alem

“Spring, kikker!”

De auteur en illustrator

[Recensie] Max Velthuijs werd op 22 mei 1923 geboren in Den Haag en overleed 25 januari 2005 in dezelfde stad. Ruim 750 duizend boeken van hem vonden hun weg naar huiskamers, scholen en bibliotheken over de hele wereld.

Kikker was zijn alter ego, een even sympathieke als naieve optimist. “Is het leven niet prachtig!” was zijn motto.

In 1962 begon Max Velthuijs met het illustreren van kinderboeken. Het eerste was Versjes die wij nooit vergeten. Hierna maakte hij A is een aapje dat op de Frankfurter Buchmesse werd ontdekt door de Zwitserse uitgeverij Nord-Süd Verlag. In samenwerking met deze uitgeverij volgden nog meer prentenboeken waarvoor Max de teksten zelf schreef. Vanaf begin jaren tachtig maakte hij fulltime prentenboeken.

Kookboeken Nieuws

Max Velthuijs werkte soms wel een jaar aan een boek. Het was niet ongewoon dat hij een tekening vijf keer overdeed. Hij streefde ernaar dat zijn tekeningen ‘moeiteloos gemaakt’ leken. Velthuijs schreef zijn verhalen vaak in het Engels of Duits. Doordat hij die talen minder goed beheerste dan het Nederlands waren de teksten eenvoudiger en kaler dan als hij ze in het Nederlands had geschreven.

Max Velthuijs’ werk voor kinderen kreeg al snel internationale erkenning en in 1977 kreeg hij voor de illustraties bij Het goedige monster en de rovers zijn eerste Gouden Penseel. Ook Klein-Mannetje vindt geluk, Kikker in de kou en Kikker is Kikker werden met een Gouden Penseel bekroond (in 1986, 1993 en 1997). Voor Kikker en het vogeltje kreeg hij een Zilveren Penseel en een Gouden Griffel voor de tekst (1992). Kikker is verliefd en Kikker in de kou werden ook bekroond met een Zilveren Griffel (1990 en 1993). In 2004 is hij bekroond met de Hans Christian Andersen Award, die hem in Zuid-Afrika uitgereikt werd door de IBBY. Deze internationale oeuvreprijs voor kinderliteratuur wordt om de twee jaar uitgereikt.

Verhaal

“Dag zon. Dag vogel. Dag kikker!
Laat je baby genieten van een dag uit het leven van Kikker en zijn vriendjes.
’s Avonds geeft Kikker Beertje zijn hapje en Haas leest voor.
Oogjes dicht… slaap lekker!”

Uitklapboek

Dit boek is een groot uitklapboek om met je baby samen te bekijken. Heerlijk om samen op de grond te gaan liggen op de buik, om naar het boek te kijken. Of bijvoorbeeld met je baby op schoot op de bank en het boek rondom jullie. Zo kunnen jullie van alles bekijken!

Vormgeving

Geweldig boek met mooie illustraties. Door het rustige kleurgebruik zeer toegankelijk voor baby’s. Het boek is goed neer te zetten, zodat je baby bijvoorbeeld op haar buikje kan liggen en het boek kan bekijken. Je kunt het op meerdere manieren neerzetten, met een deel van de pagin’s open of helemaal opengeklopt. Hierdoor leert je baby boekjes kennen. Er is veel te zien op de pagina’s, waar ook wat korte zinnen op staan.

Het boek is erg stevig, dus ook zeker geschikt voor grijpgrage handjes!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur:

Hoe voel je je, Kikker?

Je allereerste verhalen van Kikker

De wereld van Kikker

Oeps, kikker

Het goedige monster en de rovers

Koken met Kikker