"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De winter voorbij

Maandag, 21 december, 2020

Geschreven door: Isabel Allende
Artikel door: Linda Zweep

Een echt onderhoudend boek

[Recensie] Het is december in New York. Middenin een sneeuwstorm start dit boek. De hoofdpersonen bestaan uit Richard, een oudere docent aan de universiteit, Lucia, een zestigjarige gastdocent die oorspronkelijk uit Chili komt, en Evelyn, uit Guatemala gevlucht. Zij werkt als au pair bij een Amerikaans gezin.

Zij komen met elkaar in aanraking als Richard door de gladheid de auto van Evelyn’s baas aanrijdt. Ze is erg nerveus en als de kofferbak niet meer dicht wil na de klap en zij hem angstvallig steeds probeert dicht te duwen, rinkelen er bij Richard niet direct alarmbellen. Hij geeft zijn visitekaartje af voor de verzekering en gaat naar huis.

Eenmaal thuis staat enkele uren later dezelfde vrouw samen bij hem voor de deur. Verkleumd. Er komt amper een normaal woord uit en radeloos belt hij Lucia op en vraagt haar te komen. Na een moeilijke start komt uiteindelijk de aap uit de mouw. Ze is niet bang voor haar baas vanwege de auto maar er ligt een dode, bevroren vrouw in de kofferbak! Als dan ook nog blijkt dat ze illegaal in het land verblijft, moet het lichaam verdwijnen. En de auto natuurlijk ook. En dan start de roadtrip.

Sjongejonge wat veel informatie kun je in een boek stoppen. Maar eerlijk is eerlijk het is erg onderhoudend. Het leest heel lekker en je wilt weten wat Evelyn te maken heeft met de dode vrouw. Ook worden de personages uitgebreid beschreven en het bevat veel politieke details. De schrijfster heeft dit bijzonder goed samengevoegd in een roman. Knap! Het blijft prima te lezen en dat mislukt bij menig schrijver wel eens.

Sociologie Magazine

Dus dit boek is niet een kerstboek zoals je misschien zou verwachten. Nee, dit is een pittig doch zeer vermakelijk boek onder de boom! 4 ijzige sterren voor De winter voorbij

Eerder verschenen op Perfecte Buren