Zorg voor je mensen

Dinsdag, 20 april, 2021

Geschreven door: Marijn Houwert
Artikel door: Evert van der Veen

Verhalen van een traumachirurg

[Recensie] Marijn Houwert is traumachirurg, onderzoeker en begeleider van chirurgen in opleiding aan het UMC in Utrecht. In Zorg voor je mensen legt hij eerst uit wat een trauma is; een weinig bekend maar schokkend feit is dat een trauma de eerste doodsoorzaak is van mensen onder de veertig jaar.

De toon van het boek is zeer onderhoudend want Marijn Houwert heeft een toegankelijke stijl van schrijven waarin moeilijke dingen en aangrijpende gebeurtenissen niet ‘te zwaar’ worden beschreven zonder dat aan de ernst wordt afgedaan. Hij heeft plezier in zijn vak: “Het is namelijk uitdagend (het klinkt wellicht gek, maar wij traumachirurgen vinden het zelfs leuk) om zulke patiënten te behandelen”(p. 14).

Marijn Houwert heeft een mooi gesprek met zijn kapper waarin hij relativerend en met humor over zijn werk vertelt. Dit legt best beslag op zijn privéleven maar dat accepteert hij want dat hoort erbij. Ook zijn persoonlijk leven komt ter sprake zoals zijn liefde voor auto’s. Zo hier en daar geeft hij ook zijn visie op zaken als verantwoording, herregistratie en het management van het ziekenhuis. Over dat laatste zegt hij zelfs: “Ik werk in een financiële instelling die vermomd is als academisch ziekenhuis” (p. 47).

Een buitenstaander heeft nog altijd de neiging om op te kijken tegen ‘witte jassen’, zeker in een academisch ziekenhuis. Het beroep van een dergelijke arts is toch omgeven met een zekere status en bijbehorend inkomen. Marijn Houwert is een tamelijke no-nonsense arts die zichzelf en zijn werk prima kan relativeren. Tegelijk wordt ook duidelijk dat dit werk hoge eisen aan mensen stelt.

Boekenkrant

 Hij heeft hart voor mensen die hij als arts tegenkomt, dat blijkt uit allerlei, soms aangrijpende verhalen. Dat laat hem dan ook niet onberoerd en daar komt hij eerlijk voor uit. Een gerenommeerd traumachirurg zei eens tegen hem: “Op het moment dat je niet meer kunt huilen, moet te stoppen”. Nadat hij dit heeft verteld, is zijn korte maar veelzeggende reactie: “Zover is het gelukkig nog niet” (p. 99).

Dit boek biedt een prachtig inkijkje in het leven en werken van een traumachirurg, een beroep waar een lange en zware opleidingsweg aan vooraf gaat. Het is bijzonder werk in een bijzondere omgeving en daarom heeft Marijn Houwert zijn boek als ondertitel meegegeven De wondere wereld van een traumachirurg.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles