Dekker

Vrijdag, 22 oktober, 2021

Geschreven door: Marc Swerts
Artikel door: Peter van Bavel

De dialogen zijn snel, realistisch en karakteristiek

[Recensie] Normaliter lees je bij Perfecte Buren recensies van boeken die vers van de pers zijn. Hier lees je, bij uitzondering een recensie van een boek dat al in het voorjaar van 2020 is verschenen.

Ik zal uitleggen waarom.

Half september 2021 werd mijn recensie van Nach Schwitzerland van Marc Swerts op Perfecte Buren gepubliceerd. Ik verwees hierin naar zijn vorige boek Dekker, dat weliswaar eerder verscheen maar zich qua tijdsbeeld in het verhaal na Nach Schwitzerland afspeelt. Het zou daarom slim zijn om Dekker pas later te lezen.

Ik gaf het boek met veel plezier vier sterren en keek ernaar uit om Dekker nog eens te lezen, in de toekomst. Enkele dagen later ontving ik per post een pakketje, afkomstig uit Peer (Vlaanderen) met daarin het boek Dekker. Zonder enige vorm van toelichting, waardering of verwachting was dit kleinood in mijn bezit gekomen.

Trouw

Als dank voor dit genereuze gebaar mijn recensie voor dit boekje.

Wederom slechts honderddertig pagina’s lang. Toch valt ook hier meer te beleven en te genieten dan in menig boek van grotere omvang.

Professor Doctor Dekker is wederom het hoofdpersonage in dit Academische verhaal dat bovenal humoristisch van aard is. De bedrijvigheid op de Brabantse Universiteit wordt in alle detail aan de lezer geserveerd. Naast eerbied, symboliek en prestigieus gedrag is er ook ruimte voor afgunst, elkaars vliegen afvangen en zelfs sprake van onmin, achter de deuren van dit gebouw.

Waar het daarnaast in het verhaal om gaat, is de naderende uitreiking van een gerenommeerde prijs en medaille aan Professor Doctor Dekker. Alle voorbereidingen, de gastenlijsten, de welkomstboodschap van de rector Magnificus en de dankspeech van de gelauwerde Dekker komen aan bod. Als lezer kijk je reikhalzend en met enige zorg naar dit evenement uit.

De dialogen zijn snel, realistisch en karakteristiek voor deze Academische ambiance.

Ze roepen bij mij af en toe herinneringen op aan Jiskefet en met name de Lullo’s (Van Binsbergen, Kerstens en Kamphuys). Alles aan dit boekje ademt kwaliteit uit. De omslag, het taalkundige deel, de foutloze tekst, de hilarische inhoud en het inmiddels vertrouwde icoontje dat een nieuw hoofdstuk aangeeft.

Dekker, een campusroman lees je in één adem uit. Leedvermaak en plaatsvervangende schaamte zijn de kenmerken van dit alleraardigste boek. Zonder eentonig te willen overkomen geef ik deze schrijver, muzikant en wetenschapper met alle plezier wederom vier glanzende sterren. Ik ben reuze benieuwd naar zijn volgende schrijfwerk. Er zit duidelijk muziek in de schrijver en wetenschapper Marc Swerts.

Persoonlijke songtekst:
‘Empty spaces, what are we living for?
Abandoned places, I guess we know the score, on and on
Does anybody know what we are looking for?
Another hero, another mindless crime
Behind the curtain, in the pantomime
Hold the line
Does anybody want to take it anymore?

The show must go on
The show must go on, yeah
Inside my heart is breaking
My makeup may be flaking
But my smile, still, stays on’
(Queen – ‘The show must go on’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Dekker

Auteur:
Marc Swerts
Categorie(ën):
Literatuur

Nach Schwitzerland

Dekker