Der nächste Schritt

Zaterdag, 22 juli, 2017

Geschreven door: Ueli Steck
Artikel door: Kerstin Thederan

De Laatste stap

[Recensie] Vraag je je af waarom bergbeklimmers zo veel risico’s nemen? Waarom ze de dood in de ogen durven te kijken? En wat een van hen, Ueli Steck, zo bijzonder maakte? Wellicht geeft dit boek, Der nächste Schritt – Nach jedem Berg bin ich ein anderer, de antwoorden. Je leert de extreme klimmer begrijpen, krijgt inzicht in zijn fanatieke voorbereiding, zijn trainingsschema’s en zijn keuzes voor de grote projecten waarvoor hij bekend en geprezen werd en waarvoor hij de ‘Swiss Machine’ genoemd werd. Het boek neemt je mee naar Everest, Annapurna, Shisma Pangma maar ook naar alle 82 vierduizenders van de Alpen, waaronder ook de snelste beklimming van de Eiger Noordwand. Steck zelf beschrijft stap voor stap, van dag tot dag elke vordering op elke berg, elke prestatie, minutieus, precies, gestructureerd, emotieloos … een klimlogboek. Nee, het leest niet lekker weg. Steck is geen schrijver, daarom heeft het boek ook om die reden wellicht een co-auteur.

Maar er staat zo veel meer in dit boek. Je ziet een gedreven en gepassioneerde bergsporter die ongewild zijn karakter blootlegt. Een karakter dat wel degelijk in conflict raakte met zijn eigen risico-bereidheid, zoals duidelijk wordt in het hoofdstuk over zijn vermeende beklimming van de Annapurna. Hij beschrijft ook de gebeurtenissen op de Everest in 2013, waar hij samen met Simone Moro in een fysiek gevecht met de sherpa’s raakte. Ook kijkt hij terug op zijn tocht met Martijn Seuren, die ook bezig was alle vierduizenders van de Alpen te beklimmen. Op weg naar zijn laatste top stierf Martijn.

Steck volbrengt de beklimming van alle 82 toppen wel, in 62 dagen. Hierna volgt de speed-solobeklimming van de Eiger. Steck weet dan dat hij klaar is voor het moeilijkste ‘hoefijzer’ in de Himalya: de Everest-Lhotse traverse.

Op 30 april 2017 bij een acclimatietocht ter voorbereiding op deze monstertraverse maakte Ueli Steck ergens op de Nuptse zijn laatste, fatale stap. Zijn lichaam kon alleen nog dood geborgen worden.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen in Bergen Magazine