Design Jaarboek 2015

Dinsdag, 1 december, 2015

Geschreven door: Joost Alferink
Artikel door: Peter van Kester

Prikkelende presentatie van de interessantste tentoonstellingen, manifestaties en beurzen

[Recensie] 2015 was het jaar van de oplevering van de Rotterdamse Markthal. Het spectaculaire plafond daarvan prijkt aantrekkelijk op het omslag van het Dutch Design Jaarboek, editie 2015. Een prikkelende presentatie van de interessantste tentoonstellingen, manifestaties en beurzen binnen de sector design van het voorbije designjaar. De publicatie inventariseert (product)design, mode, grafische en ruimtelijke vormgeving en geeft een overzicht van de genomineerden voor de Dutch Design Awards.

Opvallend veel manifesten over mode en design, evenals debatten en symposia, riepen het afgelopen jaar dringend op tot bezinning en producten met een maatschappelijk nut. Een mooi antwoord daarop lijkt de opmerkelijke Ambulance Drone van Alec Momont die binnen enkele minuten een levensreddende defibrillator naar slachtoffers van een hartaanval vliegt. 2015 leverde ook verrassend wetenschappelijk onderzoek op naar de designpraktijken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard ontbreekt ook een overzicht van de Milanese meubelbeurs niet. Evenals modieus design waarvan je de kriebels krijgt, a-seksuele mannenmode en trendy tijdschriften.

Het Design Jaarboek bevat altijd begeleidende, speciaal geschreven essays. Dit jaar over de urgente noodzaak aan design-theorie, het nieuwe, ecologische ontwerpen in Rotterdam en de quasi-authentieke attitude van de hipster. Interessant om te lezen, maar achter de conclusies van de diverse essays plaats ik toch wel vraagtekens.

De opzet van het boek wijkt af van voorgaande jaren. Na de drie essays volgen de projecten en nominaties in encyclopedische, alfabetische volgorde. Begeleid door deskundige, levendige en informatieve teksten. Nadeel van deze nieuwe aanpak is dat het onderscheid tussen een product en een design-nominatie niet altijd even duidelijk is, wat bij mij zorgde voor verwarring.

Scènes

Eerder verschenen in Museumtijdschrif


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.