Desserts

Zaterdag, 10 april, 2021

Geschreven door: Janneke Philippi
Artikel door: Marlene Bijlsma

Soms is een dessert als ontbijt een goed idee

[Recensie] Janneke is een veelschrijver: er staan inmiddels aardig wat kookboeken op haar naam, evenals talloze recepten die ze voor verschillende tijdschriften ontwikkelt.

Er zijn mensen die liever een voorgerecht dan een nagerecht bestellen. Ik behoor tot diegenen die liefst eerst de dessertkaart bestuderen en dan pas kiezen. Maar thuis komt toch meestal een pak yoghurt of vla op tafel als toetje. Eigenlijk zonde en niet nodig zo blijkt uit Desserts bij Janneke thuis. Want er zijn genoeg recepten met maar een paar ingrediënten, de frozen bessenyoghurt of muntgranita bijvoorbeeld, die je doordeweeks makkelijk op tafel zet. Natuurlijk staan er ook spectaculaire showstelers in zoals een torta caprese, NY salted chocolate caramel cheesecake, citroentiramisù of een bosvruchtencharlotte.

De grens tussen gebak en dessert is vaag: een flink aantal taarten kan je prima los van een diner bij de koffie of thee serveren (zoals de kriekentaart of Luikse rijstevlaai). Met een aantal recepten kun je zelfs als ontbijt uit de voeten. Wat dacht je van witte chocoladebroodpudding of klassieke wentelteefjes?

Wil je het traditioneel houden dan geeft Janneke een flink aantal recepten voor pudding, mousses en ijs. Maar leuker vind ik persoonlijk de onverwachte ingrediënten als kruiden en groenten. Daarmee creëer je een dragon-roompuddinkje, wijnbluf met tijm, een pastinaaktaart of combineer je zoete aardappel met chocolade. Wil je het nog aparter? Frituur dan eens een chocolade-bitterbal!

Trouw

Watertandend blader je door de prachtige foto’s van Jannekes man. Gelukkig kost dat geen calorieën want er gaat nogal wat room en suiker doorheen. Wil je dat toch enigszins binnen de perken houden, neem dan gewoon een kleinere portie. Super ingewikkeld zijn de recepten niet. Het enige lastige is om uit al dat lekkers iets te kiezen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Desserts

Salade

Vier de zomer

Heerlijk Simpel